Turecko chce začať využívať ruský systém S-400 v apríli 2020

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že jeho krajina začne využívať ruský systém protivzdušnej obrany S-400 v apríli 2020. Informovala o tom agentúra AFP.

26.07.2019 14:02
debata (8)

„Budúcu jar, ak Boh dá v apríli 2020, budeme schopní začať používať tento systém,“ povedal na zhromaždení svojej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP).

Turecká armáda vo štvrtok oznámila ukončenie prvej fázy dodávky systému protivzdušnej obrany S-400.

Rozhodnutie uprednostniť ruský raketový systém S-400 pred americkým systémom Patriot vyvolalo napätie medzi Tureckom a Spojenými štátmi – spojencami z NATO. USA tvrdia, že ruský systém nie je kompatibilný so zariadeniami aliancie a predstavuje hrozbu pre program vývoja multifunkčných amerických stíhacích lietadiel F-35. Spojené štáty minulý týždeň preto oficiálne zablokovali prístup Turecka k tomuto programu.

„Nedáte F-35? Dobre, prepáčte, ale prijmeme v tomto zmysle opatrenia a obrátime sa na iných,“ konštatoval Erdogan. „Žiadne hrozby alebo sankcie voči Turecku, obzvlášť hrozby odstaviť (Turecko) od projektu F-35, nezabránia Turecku v zaisťovaní svojich bezpečnostných priorít,“ dodal.

Ruský štátny holding Rostech sa minulý týždeň vyjadril, že je pripravený dodávať Turecku stíhačky Su-35, ak by o ne turecká strana prejavila záujem. Tureckí predstavitelia však vo štvrtok podľa agentúry Reuters uviedli, že zatiaľ nedošlo k rokovaniam s Moskvou o alternatívach k stíhačkám F-35.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #turecká armáda