Maďarsko sa chváli, že podporuje strany v zahraničí

Maďarská vláda inštitucionálne podporuje maďarské politické strany v zahraničí. Poukázal na to maďarský vicepremiér Zsolt Semjén na 30. letnej univerzite Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad.

26.07.2019 18:13
debata

Táto podpora priebežne vyvoláva ostrú diskusiu na maďarskej politickej scéne, ale aj v krajinách, kde maďarské strany fungujú. Kým opozičné strany v Maďarsku poukazujú na netransparentnosť tejto finančnej podpory, politikom v krajinách susediacich s Maďarskom prekáža, že strana pôsobiaca na území ich krajiny je podporovaná zo zahraničia.

„Nemusíme sa ostýchať,“ povedal Semjén a otvorene potvrdil, že maďarská vláda inštitucionálnym spôsobom podporuje zahraničné maďarské politické strany. „Pozdravujem ,nástupnícke' krajiny, ktorých sa to týka, a ktorým sa to nepáči,“ pokračoval vicepremiér, ktorý mal na mysli okolité krajiny, v ktorých žije maďarská menšina.

Maďarská vláda podľa jeho slov podporuje zachovanie a rozvoj Maďarov žijúcich v zahraničí. Uskutočňuje to prostredníctvom obnovy a výstavby takmer tisíc materských škôl a jaslí, vybudovaním siete univerzitného vzdelávania, rozvojom ekonomiky vo Vojvodine, financovaním politických strán zahraničných Maďarov a tiež udeľovaním občianstva príslušníkom maďarskej menšiny v zahraničí. Semjén zdôraznil, že počet držiteľov dvojakého občianstva žijúcich v zahraničí sa už blíži k 1,1 milióna.

Vicepremiér poznamenal, že kým v roku 2009 vtedajšia maďarská vláda vyčlenila na podporu Maďarov žijúcich v zahraničí deväť miliárd forintov (27,7 milióna eur), terajšia vláda premiéra Viktora Orbána podporuje zahraničných Maďarov sumou 130 miliárd forintov (399,7 milióna e­ur).

debata chyba
Viac na túto tému: #Politické strany