Rumunsko pre sankcie zablokovalo zásielku ruskej vojenskej techniky pre Srbsko

Rumunsko zablokovalo ruskú zásielku tankov a iných obrnených vozidiel do Srbska. Bukurešť tento krok obhajovala odkazom na medzinárodné sankcie, ktorým Rusko čelí pre konflikt na Ukrajine. S odvolaním sa na piatkové vyhlásenie rumunského ministerstva zahraničných vecí o tom informovali agentúra AP a spravodajský portál Romania Insider. Ruské ministerstvo obrany medzitým podľa agentúry Interfax danú správu poprelo.

26.07.2019 20:56
Srbsko / Rusko / tanky / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (154)

Rumunský rezort diplomacie vo svojom vyhlásení zdôraznil, že nemohol zásielke ruskej vojenskej techniky udeliť povolenie na tranzit po Dunaji do Srbska pre embargo, ktoré na Moskvu v roku 2014 uvalila EÚ.

Belehrad sa na neudelenie povolenia sťažoval ešte na začiatku mesiaca. Ako uviedol portál Romania Insider s odvolaním sa na vojenského analytika a poslanca srbského parlamentu Miroslava Lazanského, daný krok Bukurešti je v Srbsku vnímaný ako porušenie dohovoru o režime plavby na Dunaji.

Ruské ministerstvo obrany medzitým vyhlásilo, že „po Dunaji nezasielalo do Srbska žiadnu zásielku vojenskej techniky“, pričom predmetnú informáciu označilo za „absolútnu lož“.

Už v roku 2017 neumožnili Rumunsko a Bulharsko Moskve, aby do Srbska poslala zásielku stíhacích lietadiel MiG-29. Rusko muselo stroje následne rozobrať, previesť do Srbska po častiach a znova ich poskladať na mieste.

Kremeľ Srbsku už dlhodobo pomáha v budovaní jeho armády. Belehrad by chcel od Moskvy okrem stíhačiek typu MiG a obrnených vozidiel získať aj útočné a transportné helikoptéry, ako aj systémy protivzdušnej obrany.

154 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojenská technika #sankcie #Srbsko #Rumunsko