V Moskve zatkli kvôli protestu na 1 400 ľudí, EÚ to odsúdila

Takmer 1 400 ľudí zadržala podľa novej bilancie polícia v centre Moskvy pri sobotňajšej nepovolenej demonštrácii, ktorú zvolala opozícia kvôli vylúčeniu časti kandidátov z komunálnych volieb. Oznámil to dnes server OVD-Info, ktorý sa špecializuje na policajné zákroky. Ruské tlačové agentúry TASS a RIA-Novosti hovoria o 1074 zatknutých. Hromadné zatýkanie v noci na dnes odsúdila šéfka úniovej diplomacie Federika Mogheriniová.

27.07.2019 16:16 , aktualizované: 28.07.2019 14:53
debata (665)

Sobotňajšej protestnej akcie sa podľa polície zúčastnilo 3 500 osôb, podľa organizátorov prišlo najmenej 5 000 ľudí. Server OVD-Info uvádza, že zadržaných bolo 1 373 ľudí. Ruské úrady zatiaľ neoznámili, akému obvineniu dotyční čelia.

Agentúra Reuters uviedla, že policajti ľudí zatýkali ešte pred začatím akcie a nakladali ich do pristavených autobusov. V Moskve bola kvôli protestu posilnené bezpečnostné opatrenia, ešte pred protestom vykonávala polícia aj domové prehliadky.

Niektorí aktivisti boli podľa Reuters zatknutí dvakrát, keď sa po svojom prepustení vrátili späť na miesto protestu. Polícia zatýkala tiež náhodných okoloidúcich, ktorí sa ocitli v zlý čas na zlom mieste.

Demonštrácia trvala viac ako sedem hodín. Najprv sa konala pri moskovskej radnice a potom sa protestujúci presunuli na námestie vzdialené asi kilometer odtiaľ. Policajti pri zásahu proti demonštrantom použili okrem iného obušky, uviedol spravodajský server BBC News.

Zásah polície odsúdila šéfka úniovej diplomacie Mogheriniová. „Toto zatýkanie a neúmerné použitie sily proti pokojným protestujúcim zase znovu podkopáva základné slobody vyjadrovania, združovania a zhromažďovania,“ uviedla hovorkyňa Mogheriniovej. „Tieto základné práva sú napísané v ruskej ústave a my očakávame, že budú chránené,“ dodala s tým, že tiež očakáva, že Rusko bude dodržiavať pri usporadúvaní komunálnych volieb svoje medzinárodné záväzky, predovšetkým tie plynúce z členstva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Komunálne voľby sa v Moskve uskutočnia 8. septembra. Pôjde v nich o 45 miest v moskovskom sneme, avšak volebná komisia vopred vylúčila kandidatúru niekoľkých desiatok nezávislých kandidátov. Šéfka ruskej ústrednej volebnej komisie Ella Pamfilovová vyhlásila, že demonštrácie rozhodnutie úradov ohľadom vylúčenia časti kandidátov nezmenia.

„Posledné ilúzie, že sa môžeme legálne zúčastniť politického diania, sa vytratili,“ napísal v reakcii na sobotňajšie dianie v Moskve na twitteri bývalý opozičný poslanec a vyradený kandidát Dmitrij Gudkov.

Policajný zákrok odsúdili aj niektoré ruské noviny. Opozičný denník Novaja gazeta píše o „moskovskom terore“, denník Vedomosti konštatuje, že úrady použili silu na potlačenie protestu, „na ktorý nedokázali reagovať politickými prostriedkami“. Vládny denník Rossijskaja gazeta naopak obvinil opozíciu z vydierania.

665 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #protest