V Hongkongu pokračujú protesty, v sobotu bolo zranených 24 ľudí

Centrum Hongkongu dnes zaplavili tisíce účastníkov ďalšieho protestu proti policajnej brutalite pri minulých demonštráciách. Miestne médiá uvádzajú, že nie je presne jasné, kam majú ľudia smerovať, polícia povolila zhromaždenie len vo verejnom parku, ale nie mimo neho. Pri sobotňajšom proteste v štvrti Yuen Long, kde polícia použila proti ľuďom slzný plyn a gumové projektily, bolo zranených 24 ľudí, z nich dvaja vážne.

28.07.2019 12:40
debata (9)

Ide o siedmy protestný víkend v rade. Hongkong prežíva najväčšiu politickú krízu za uplynulé desaťročia. Začalo sa to protestmi proti zákonu o vydávaní stíhaných osôb, avšak demonštrácie postupne naberajú ráz volania po väčšej demokracii a odstúpenie správkyňa Carrie Lamovej, ako aj po vyšetrovaní, či polícia pri potláčaní protestov nepoužila nadmernú silu.

Na dnešok bol protest zvolaný znovu do centra, avšak polícia povolila zhromaždenie len vo verejnom parku vo finančnej štvrti. Ľudia sa tam síce zišli, ale potom chceli vyjsť z centra. Pokračovali v dvoch prúdoch ulicami, a to v opačných smeroch, takže nie je jasné, kam presne smerujú.

Jeden z organizátorov sa na twitteri snažil akciu zorganizovať a napísal: naším cieľom je (čínsky) styčný úrad, nie hlavné policajné stanice. Choďte ďalej.

Čínska diplomacia sa dnes ostro ohradila proti výroku predsedu zahraničného výboru americkej Snemovne reprezentantov Eliota Engela. Vo svojom vyhlásení uviedol, že je „hlboko znepokojený“ správami o policajnej brutalite, a kritizoval Peking za „stále tvrdší postup a propagandu“ o protestoch. Čínske zastúpenie v Hongkongu dnes odporučilo „zahraničným politikom, aby prestali zverejňovať mylné informácie o tomto násilnom správaní“, ktorého je svedkom Hongkong. „Aká kvalifikácia oprávňuje amerických politikov kritizovať ľudské práva, slobody a vládu práva v Hongkongu?“ stojí v reakcii.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #protesty v Hongkongu