Rozsiahly požiar pri Šibeniku sa hasičom darí zvládať, aj vďaka dažďu

Chorvátskym hasičom sa v noci na dnes podarilo lokalizovať rozsiahly požiar, ktorý vypukol v sobotu po poludní neďaleko turistického letoviska Šibenik. Oheň síce stále horí, avšak už neohrozuje obývané oblasti pri dedine Bilice, ktorá leží severne od mesta. Počas noci, keď s požiarom bojovali dve stovky hasičov a 50 vojakov, úrady nemuseli prikročiť ku klasickej evakuácii. Ako píšu miestne médiá, nie sú hlásené ani vážne zranenia, ľahšie zranenia utrpeli štyria hasiči.

28.07.2019 13:10
debata

Okolo štvrtej hodiny ráno sa tiež znovu otvorila hlavná chorvátska diaľnica A1, po ktorej k moru mieri väčšina turistov, v miestach požiarov je ale kvôli dymu obmedzená rýchlosť. Naďalej ale zostávajú uzavreté niektoré menšie cesty vo vnútrozemí. Do boja s najväčším tohtoročným požiarom v Dalmácii vyrazili miestnym hasičom na pomoc aj ich kolegovia z ostatných častí Chorvátska vrátane metropoly.

Proti ohňu v sobotu zasahovali aj požiarne lietadlá, dnes ráno ale museli kvôli silnému vetru a oblačnosti zostať na letiskách, zmena počasia ale na druhú stranu hasičom pomohla. Po niekoľkých dňoch, keď panovali veľké horúčavy, totiž priniesli aj dlho očakávaný dážď, ktorý pomáha hasiť.

Počas noci sa podarilo ochrániť prakticky všetky ohrozené domy, len na jednom z nich začal horieť krov, ktorý ale hasiči čoskoro uhasili. „V tomto okamihu už nie je ohrozené vôbec nič, ani jedna budova,“ povedal dnes ráno chorvátskej agentúre Hina veliteľ zasahujúcich hasičov Damir Dukić. Podľa jeho slov sa nemuselo prikročiť ani ku klasickej evakuácii, ľudia len spolu s policajtmi čakali pri svojich domoch, či sa hasičom podarí ochrániť ich majetok a v prípade potreby boli pripravení odísť.

Požiar, ktorý vypukol uprostred turistickej sezóny, podľa miestnych predstaviteľov spálil zhruba 900 hektárov prevažne trávnatého porastu a borovicového lesa. Turistov ale tentoraz priamo neohrozil, na rozdiel od situácie pred dvoma týždňami, keď hasiči kvôli požiaru v borovicovom lese na chorvátskom ostrove Pag evakuovali 10-tisíc ľudí. Oheň vtedy ohrozoval kluby a diskotéky neďaleko letoviska Novalja.

Chorvátske pobrežie, ktoré je dlhodobo obľúbenou zahraničnou destináciou Slovákov, lesné požiare cez prázdniny sužujú často. V čerstvej pamäti zostávajú najmä tie z roku 2017, najhoršie za mnoho rokov, keď cez prázdniny prakticky nebolo týždňa bez veľkého požiaru.

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #lesný požiar