Alergia? Skôr nie. Putinovho kritika asi otrávili

Hlavný odporca režimu Vladimira Putina sa stal možno obeťou štátom zosnovaného zločinu. Nemocnica, v ktorej ležal opozičný predák Alexej Navaľnyj, síce ubezpečuje, že sa mu nič vážne neprihodilo, ale jeho osobná lekárka tvrdí opak.

29.07.2019 09:47 , aktualizované: 17:04
Alexej Navaľnyj Foto: ,
Alexej Navaľnyj na snímke z 24. júla v súdnej sieni v Moskve. Súd ho poslal do väzenia na 30 dní za opakované výzvy k nepovoleným demonštráciám. Za mrežami záhadne ochorel.
debata (198)

„Usudzujem, že najnovšie ochorenie je výsledok škodlivého účinku neurčitých chemických látok," napísala Anastasija Vasilievová na Facebooku.

Otrava za mrežami?

Navaľného, ktorý si odpykáva 30 dní trestu za výzvy k zakázaným demonštráciám, previezli z väzenia do nemocnice, pretože ho v nedeľu postihol záchvat. Ošetrujúci lekári uviedli, že ide o bežnú alergickú reakciu v podobe opuchu kože. Vasilievová však tejto diagnóze neverí. „Nedá sa vylúčiť toxické poškodenie kože a sliznice neznámymi chemickými prostriedkami s pomocou nejakej tretej osoby," zdôraznila.

Vasilievová ďalej upozornila na to, že Navaľnyj nikdy netrpel nijakou alergiou. Dodala, že za mrežami normálne nemohol prísť do styku s niečím, čo by malo za následok silnú alergickú reakciu; stále používa doterajšie hygienické potreby.

Lekárka označila postup nemocnice za krajne nezodpovedný. Podľa Vasilievovej mali zdravotníci čo najskôr urobiť Navaľnému odber krvi a moču, ale nezaujímali sa o to. Žiada od nemocnice, aby dala spraviť analýzu posteľnej bielizne pacienta, čo by mohlo vniesť svetlo do záhadného ochorenia. Doplnila, že vzorky kože a vlasy Navaľného chce dať na rozbor do nejakého európskeho laboratória, aby mala istotu o nezávislom objasnení prípadu.

Diagnóza cez dvere

Vasilievová označila za zarážajúce, že jej neumožnili priamo vyšetriť Navaľného. Policajti, ktorí strážia jeho izbu, ju k nemu nepustili. Mohla sa s ním len porozprávať, čo považuje takpovediac za určovanie diagnózy cez dvere. Lekárka sa posťažovala aj na postup nemocnice, v ktorej jej povedali, že tam vlastne nemá čo hľadať, lebo nemá u seba dokumenty o medicínskom vzdelaní.

Vasilievová však oponuje, že si priniesla vysokoškolský diplom z lekárskej fakulty. V pondelok popoludní policajti eskortovali Navaľného z nemocnice späť za mreže. Jeho lekárka sa následne vyjadrila kriticky, lebo nechápe, ako je možné, že ho poslali preč, keď ešte nie sú známe kompletné lekárske testy pacienta.

Navaľnyj skončil za mrežami minulý týždeň, keď ho moskovský súd odsúdil za agitáciu za nepovolené protesty v hlavnom meste. Tie sa napriek nesúhlasu miestnych úradov v nedeľu uskutočnili.

Polícia zatkla až 1 400 účastníkov, ktorí dávali najavo nesúhlas s tým, že volebná komisia odmietla registrovať niekoľko desiatok nezávislých kandidátov. Chceli sa uchádzať o miesta na moskovskej radnici. Voľby sa budú konať 8. septembra.

Kto je Alexej Navaľnyj

  • Povolaním právnik, ktorý je označovaný za najvýznamnejšieho kritika režimu prezidenta Vladimira Putina. Zároveň odhaľuje veľké prípady korupcie v Rusku.
  • Opakovane organizuje opozičné demonštrácie, ktoré úrady zvyčajne vopred zakážu. Súdy ho za túto činnosť viackrát poslali za mreže. Dostal aj domáce väzenie bez možnosti prístupu na internet.
  • V júli 2013 sa registroval ako kandidát vo voľbách starostu Moskvy, ale na druhý deň mu vymerali päť rokov väzenia. Trest neskôr zmenili na podmienečný, čo mu bránilo uchádzať sa o verejné funkcie.
  • Minulý rok chcel kandidovať v prezidentských voľbách. V decembri 2017 však volebná komisia rozhodla, že nie je spôsobilý.

© Autorské práva vyhradené

198 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Alexej Navaľnyj