Sýrska armáda dobyla s pomocou Ruska pozície pri Idlibe

Sýrska armáda s pomocou Ruska dobyla dedinu a mesto na západe Sýrie. Podľa exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) sa členovia povstaleckých a radikálnych skupín z miesta stiahli po intenzívnom bombardovaní a delostreleckej paľbe. Účasť ruskej armády potvrdila Moskva.

29.07.2019 14:12
sýria, idlib, trosky, motorka, oheň Foto: ,
Ulica v sýrskom Idlibe po nálete.
debata (15)

Sýrske štátne médiá oznámili, že sa armáde podarilo získať dedinu a neďaleké mesto Džibín na severe provincie Hamá, pri hranici provincie Idlib. Podľa SOHR sa odtiaľ bojovníci stiahli, ale táto oblasť už niekoľkokrát prešla do rúk oboch strán. SOHR situáciu v Sýrii sleduje z Británie a tvrdia, že má v teréne svojich informátorov.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že sa s pomocou ruského letectva podarilo odraziť útoky ozbrojencov na pozície sýrskych jednotiek.

Arabský denník Al-Vatan napísal, že sa sýrskej armáde podarilo zničiť pri „masívnych útokoch na vojenské pozície teroristov“ tunely a v nich zabiť „niekoľko desiatok teroristov“. Pri útokoch boli zničené aj zbrojné sklady a ťažká technika, ktorú používajú oponenti Damasku a radikáli.

Jeden z veliteľov povstaleckých oddielov agentúre Reuters potvrdil, že sa opozícia musela po prudkom bombardovanie z Džibínu stiahnuť.

Boje o Idlib a jeho okolie, kam sa stiahli radikáli a povstalci, trvajú tri mesiace. Podľa OSN pri nich zahynulo vyše 400 civilistov a ďalších 440-tisíc ľudí muselo opustiť svoje domovy. OSN kritizovala bojujúce strany za používanie nepresných zbraní, napríklad barelových bômb, ktoré ohrozujú civilistov.

Najväčšou skupinou, ktorá stojí proti vládnemu vojsku a jeho spojencom, je Haját Tahrír aš-Šám (HTS), známa skôr ako front An-Nusra. V oblasti pôsobia aj skupiny, ktoré podporuje Turecko.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Idlib #vojna v Sýrii