Čínsky súd poslal disidenta Chuang Čchiho na 12 rokov do väzenia

Známy čínsky disident Chuang Čchi bol odsúdený na 12 rokov väzenia za vyzradenie štátneho tajomstva. Čchi, ktorého čínske úrady zadržali v roku 2016, je známy okrem iného ako zakladateľ internetových stránok, ktoré dokumentujú údajné porušovanie ľudských práv v Číne.

29.07.2019 16:00
China Dissident Sentenced Foto: ,
Na archívnej snímke zo septembra 2012 čínsky disident Chuang Čchi.
debata (21)

Dnes čínske úrady na svojich internetových stránkach oznámili, že 56-ročný disident bol odsúdený na 12 rokov odňatia slobody za vyzradenie štátneho tajomstva zahraničným subjektom. O aké tajomstvo sa jednalo, úrady nespresnili. Neoznámili ani, komu mali byť tajné informácie vyzradené.

Matka Chuanga Čchiho vyzvala úrady, aby jej syna previezli do nemocnice kvôli ochoreniu obličiek, kritickému úbytku na váhe a ďalším zdravotným problémom.

Chuang Čchi bol v minulosti väznený už dvakrát. Prvý trest si odpykal v rokoch 2000 až 2005. V roku 2008 bol zatknutý znovu potom, čo obhajoval práva rodičov, ktorých deti zahynuli pri ničivom zemetrasení v provincii S'-čchuan. Pri otrasoch pôdy prišli v roku 2008 o život tisícky školákov. Kritici vlády poukazovali na zlý technický stav zrútených budov, ako aj neochotu úradov zverejniť informácie o obetiach katastrofy. Z väznice bol Chuang prepustený v roku 2011.

Chuang Čchi v roku 1998 založil centrum pre ľudské práva Tchien-wang a na jeho internetových stránkach www.64tianwang.com zaznamenáva príbehy ľudí, ktorí sa sťažujú na porušovanie svojich práv zo strany čínskych úradov. Sú medzi nimi napríklad obete nútených vysťahovaní.

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc označuje Chuanga Čchiho za „kybernetického disidenta“ a udelila mu za to svoju cenu kybernetickej slobody, napísala agentúra AP.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Čína #čínsky disident #Chuang Čchi