Severná Kórea odpálila dve balistické strely, dopadli do Japonského mora

Dve rakety, ktoré v stredu nadránom miestneho času zo svojho východného pobrežia odpálila Severná Kórea, boli balistickými strelami stredného doletu, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na juhokórejskú armádu.

31.07.2019 06:22 , aktualizované: 08:15
debata (5)

Zbor náčelníkov štábov (JCS) juhokórejskej armády uviedol, že rakety preleteli vzdialenosť približne 250 kilometrov v nadmorskej výške 30 kilometrov a dopadli do Japonského mora.

Strely odpálili z oblasti neďaleko prístavného mesta Wonsan na východnom pobreží krajiny smerom k Japonskému moru, spresnil JCS. Pchjongjang svoju najnovšiu raketovú skúšku bezprostredne nepotvrdil.

Rakety podľa japonského ministerstva obrany teritoriálne vody Japonska nezasiahli, napísala agentúra Jonhap.

Predseda japonskej vlády Šinzó Abe na krátkom tlačovom brífingu povedal, že rakety „nepredstavovali hrozbu pre národnú bezpečnosť Japonska“.

Minister obrany Takeši Iwaja ich odpálenie označil za „poľutovaniahodné“. Ešte pred identifikáciou striel uviedol, že pokiaľ by išlo o balistické rakety, Pchjongjang by tým porušil rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN.

Rezolúcie BR OSN zakazujú Severnej Kórei, ktorá v minulosti vykonala aj niekoľko skúšok jadrových zbraní, odpaľovanie balistických rakiet krátkeho, stredného a dlhého doletu, doplnila agentúra DPA.

KĽDR minulý štvrtok odpálila z prístavného mesta Wonsan do oblasti Japonského mora dve rakety krátkeho doletu. Severokórejský vodca Kim Čong-un povedal, že to malo byť varovaním v súvislosti s plánovanými spoločnými vojenskými cvičeniami USA a Južnej Kórey.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR