Zasaď strom, zachráň Zem. Etiópii patrí skvelý rekord

Keby sa hľadal najzelenší štátnik na svete, možno by sa našiel v čiernej Afrike. Abiy Ahmed, premiér Etiópie, nadchol spoluobčanov myšlienkou obrovského zalesňovania krajiny so 105 miliónmi obyvateľov. „Počas jedného dňa sa nám podarilo zasadiť viac ako 353 miliónov stromčekov," oznámil predseda vlády na Twitteri.

31.07.2019 08:00
Abiy Ahmed Foto:
Do výsadby stromčekov sa zapojil aj etiópsky premiér Abiy Ahmed.
debata (6)

Ahmed, ktorý sa ujal funkcie na jar minulého roku, prišiel s ambicióznym plánom vysporiadať sa s nepríjemným pohľadom na odlesnenú Etiópiu. Prastarí rodičia súčasníkov žili v prostredí, kde lesy zaberali takmer tretinu územia krajiny. Teraz sú to len štyri percentá.

Na výsadbe, ktorá nemá vo svete obdobu, sa zúčastnili dobrovoľníci spolu so štátnymi zamestnancami, ktorí dostali pracovné voľno. Etiópia sa stala držiteľom svetového rekordu, pretože prekonala doterajší, ktorý patril Indii. „Tam sa pred tromi rokmi podarilo zasadiť počas jedného dňa približne 66 miliónov stromčekov," pripomenula televízna stanica CNN.

Plán s názvom Zelené dedičstvo Ahmed začal uskutočňovať v máji tohto roku. „Cieľom je vysadiť v Etiópii každý rok až štyri miliardy stromčekov. Zatiaľ dali do pôdy 2,6 miliardy sadeníc," poznamenala stanica BBC.

OSN a mimovládne ekologické organizácie vysoko oceňujú zámer premiéra. Etiópia totiž v minulosti stratila miliardy stromov kvôli zvýšenej ťažbe dreva a zaberaniu pôdy na poľnohospodárske účely. Odborníci sa zhodujú, že Ahmed veľmi pomáha v boji proti klimatickým zmenám. „Stromy pomáhajú nielen zmierniť zmeny klímy vstrebávaním oxidu uhličitého zo vzduchu, ale prinášajú aj veľký úžitok v boji proti rozširovaniu púští a poškodzovaniu pôdy, a to zvlášť vo vyprahnutých krajinách," citoval denník Guardian vedca Dana Ridleyho-Ellisa z Edinburskej univerzity.

Obdivuhodný projekt zalesňovania Etiópie, ktorá sa nachádza na úplnom východe Afrike v jej strednej časti, môže inšpirovať ktorýkoľvek štát na svete. Ide o záujem celej planéty. „Štúdia švajčiarskych výskumníkov vypočítala, že obnova lesov na celom svete by mohla pohltiť dovedna približne 205 miliárd ton oxidu uhličitého. Jeho globálne emisie sú ročne 10 miliárd ton," upozornila CNN.

Od odlesňovania k zalesňovaniu v Etiópii

  • Ešte koncom 19. storočia lesy pokrývali takmer tretinu etiópskeho územia. Výrub s cieľom získať poľnohospodársku pôdu a zvýšené používanie dreva ako paliva priviedli k tomu, že v súčasnosti lesnatá plocha tvorí iba štyri percentá teritória.
  • Koncom 20. storočia sa začalo so zalesňovaním, ale výsledky nevyzerali uspokojivo. Dôvodom bola slabá starostlivosť o vysadené stromčeky a tiež to, že mnohí obyvatelia predčasne vyrúbali rastúce stromy.
  • Etiópsky premiér Abiy Ahmed, ktorý je vo funkcii od jari 2018, prišiel so zalesňovacou iniciatívou, ktorá má zmeniť podobu krajiny. Stanovil, aby sa v tomto roku vysadili až štyri miliardy stromčekov.
  • V roku 2017 sa Etiópia pridala k dvadsiatim štátom v Afrike, ktoré sa zaviazali obnoviť dovedna 100 miliónov hektárov pôdy v rámci projektu zalesňovania na tomto kontinente.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Etiópia #zasaď strom