Nová severokórejská ponorka je podľa Soulu schopná niesť tri balistické strely

Novovyvinutá severokórejská ponorka je zrejme schopná niesť tri balistické strely (SLBM), ktoré možno z ponorky odpaľovať. V stredu to uviedlo juhokórejské ministerstvo obrany, ktoré citovala tamojšia tlačová agentúra Jonhap.

31.07.2019 09:28
debata

Ministerstvo dospelo k záveru, že severokórejská ponorka je pripravená na skoré nasadenie. Novinárom to po brífingu ministerstva za zatvorenými dverami povedala predsedníčka parlamentného výboru pre tajné služby I Hje-hun.

Novú ponorku si prehliadol severokórejský vodca Kim Čong-un. Podľa jeho slov jej nasadenie do misie je „už takmer hotová vec“, ako minulý týždeň informovali severokórejské mé­diá.

Juhokórejské ministerstvo oznámilo, že severokórejská ponorka sa zdá väčšia než 2500-tonová ponorka triedy Kore (v preklade veľryba, angl. prepis Gorae), ktorá je tiež novým typom vyrábaným v Severnej Kórei a dosiaľ pokladaným za najväčšiu ponorku KĽDR.

Balistické strely odpaľované z ponorky sú vo všeobecnosti schopné dopraviť na miesto určenia s vysokou presnosťou bojovú hlavicu, väčšinou vybavenú jadrovou alebo termonukleárnou náložou.

Ministerstvo dodalo, že Severná Kórea vypálila 4. mája dve strely a poopravilo tak svoju skoršiu správu, že KĽDR odpálila jednu strelu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Južná Kórea #ponorka #balistické rakety