V meste Goma zomrel na ebolu druhý človek

V dôsledku epidémie nákazlivej choroby ebola zomrela v meste Goma na východe Konžskej demokratickej republike (KDR) druhá osoba. Pre agentúru AFP to v stredu povedal Jean-Jacques Muyembe, ktorý je poverený koordináciou aktivít v boji proti šíreniu nákazy v KDR.

31.07.2019 11:03 , aktualizované: 16:12
debata

„Pacient, ktorému potvrdili ebolu v Gome, zomrel. Podnikli sme všetky opatrenia, aby sme zabránili prenosu (choroby),“ dodal.

O najnovšom prípade nákazy v KDR informovali úrady v utorok večer.

Podľa agentúry AP zatiaľ nie je známe, ako sa tento muž dostal 13. júla do Gomy z ťažobnej oblasti v severovýchodnej provincii Ituri a čo robil po tom, ako sa u neho začali 22. júla prejavovať príznaky. V utorok ho izolovali v zariadení na liečbu eboly.

Podľa Muyembeho medzi najnovšou obeťou a pastorom nakazeným ebolou takisto v Gome, ktorého prípad bol medializovaný 15. júla, pravdepodobne nie je spojitosť.

Nakazený pochádzal z provincie Ituri severne od Gomy. Bol kvôli podozreniu na chorobu na pozorovaní, zdravotníkom ale unikol, napísala s odkazom na lekárske zdroje agentúra AFP. Podľa úradov prišiel muž bez známok choroby do Gomy 13. júla, prvé príznaky sa u neho prejavili 22. júla. V súčasnosti sa lieči v zdravotníckom stredisku.

V polovici júla sa v Gome pohyboval nakazený muž pracujúci ako kňaz, ktorý vírusovému ochoreniu neskôr podľahol. Zdravotníkom sa podarilo identifikovať približne 60 ľudí, ktorí s ním prišli do kontaktu. Polovica z nich dostala vakcínu. Podľa úradov spolu ale tieto dva prípady nesúvisia.

Mesto Goma leží asi 300 kilometrov južne od súčasného epicentra nákazy. Ide o rušné obchodné stredisko na hraniciach s Rwandou a neďaleko Ugandy. V meste je aj medzinárodné letisko. Miestne úrady obyvateľov Gomy aj predstaviteľov okolitých štátov ubezpečili, že proti šíreniu choroby boli uplatnené prísne opatrenia, vrátane kontroly hraničných priechodov.

Ebola alebo tiež krvácavá horúčka je vysoko nákazlivá, inkubačná doba je medzi dvoma až dvadsaťjeden dňami. Prenáša sa telesnými tekutinami, prvé symptómy môžu pripomínať napríklad chrípku. Súčasná epidémia, na ktorú od jej prepuknutia vlani v lete zomrelo vyše 1 700 ľudí, je jednou z najsmrteľnejších v histórii.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #Kongo #ebola