Pre neľudské podmienky vo väzení v Egypte drží hladovku 130 väzňov

Viac ako šesť týždňov drží hladovku 130 väzňov vo väzení známom pod názvom Škorpión v egyptskej metropole Káhira, informovala ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI). Dôvodom sú "kruté a neľudské podmienky" v tomto neslávne známom zariadení. AI v stredu vyzvala egyptské úrady, aby prešetrili tvrdenia väzňov o mučení či inom hrubom zaobchádzaní.

31.07.2019 13:39 , aktualizované: 13:59
debata

Ako uviedla zástupkyňa riaditeľa AI pre Blízky východ a severnú Afriku Magdalena Mugrábi, „kombinácia zlých hygienických podmienok a neľudského zaobchádzania vo väzbe, ako aj odmietanie návštev rodinných príslušníkov a prístupu k právnikom, vytvorili pre väzňov neznesiteľnú situáciu“.

Vo väzení zadržiavajú aj niekoľko politických väzňov, ktorých v uplynulých rokoch zatkli počas rozsiahlych zásahov proti politickej opozícii. Ministerstvo vnútra situáciu nekomentovalo.

Amnesty International nedávno obvinila egyptské úrady, že obmedzujú základné práva i tým, ktorých z väzníc prepustili. Väzni v podmienke musia každú noc stráviť v celách, kde tiež panujú zlé podmienky. Podľa AI tým egyptské úrady kontrolujú pohyb politických aktivistov, vrátane niekoľkých kľúčových osobností takzvanej arabskej jari z roku 2011.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #väzenie #Káhira #hladovka