Na Sibíri ďalej zúria lesné požiare, Putin povolal armádu

Lesné požiare v ázijskej časti Ruska likvidujú porast na ploche viac ako troch miliónov hektárov a pokusy o hasenie väčšiny z nich ruské úrady vzdali. Napísala to dnes agentúra Interfax. Dym komplikuje život miliónom ľudí, prenikol už aj na územie Mongolska a v utorok zasiahol hlavné mesto Ulánbátar. Prezident Vladimir Putin na hasenie ohňa dnes povolal armádu.

31.07.2019 15:42
lesný požiar Foto:
Lesný požiar.
debata (15)

Živel už zasiahol územie o veľkosti Belgicka. Ruské ministerstvo pre mimoriadne udalosti oznámilo, že na Sibíri hasiči aktívne zasahujú proti 147 požiarom, viac ako 300 ďalších ohnísk však leží v ťažko prístupných oblastiach, kde sa z rozhodnutia miestnych úradov s ohňom nebojuje.

Požiar zatiaľ nemá ľudské obete, ohrozené podľa úradov nie sú ani väčšie mestá. Náklady na hasenie ale prevyšujú škody, ktoré by oheň mohol spôsobiť, uviedol Interfax.

Putin dnes o situácii hovoril s ministrom pre mimoriadne udalosti Jevgenijom Ziničevom a po vypočutí si jeho informácie vydal príkaz na zapojenie armády do hasenia požiarov na Sibíri a Ďalekom východe, informovala agentúra TASS. Z jej správy vyplýva, že plocha horiacej tajgy sa rozširuje.

Najviac požiarov hasiči zaznamenali v Jakutskom, Krasnojarskom kraji a v Irkutskej oblasti, ktorú zároveň po prudkých a dlhotrvajúcich dažďoch postihli záplavy. Podľa dnešnej správy oblastného vedenia sa tam situácia ďalej komplikuje a v rade okresov bol vyhlásený stav ohrozenia. Hladina miestnych riek stúpa a zatopených už bolo niekoľko desiatok obcí.

S ohňom na Sibíri bojuje niekoľko tisíc hasičov, nasadená bola letecká technika. Špeciálne lietadlá operujú hlavne v Krasnojarskom kraji, na ktorého celom území od začiatku týždňa platí stav ohrozenia.

Hovorca mongolskej požiarnej služby Purevžav Soronczonbold agentúre Nová Čína povedal, že dym zo sibírskych požiarov už zasiahol značnú časť Mongolska, aj keď oheň na územie štátu zatiaľ neprenikol. Od pondelka je zhoršená smogová situácia na severe krajiny a v utorok večer dym dorazil na predmestie metropoly Ulánbátare.

Americká televízia CBS dnes citovala zo správy Svetovej meteorologickej organizácie, ktorá varovala pred nebývalo silnými požiarmi v Rusku, ale aj na Aljaške a v Grónsku. Postupujúci živel môže mať dlhodobý vplyv na klimatické zmeny a urýchliť otepľovanie, podľa meteorológov môže aj zrýchliť topenie ľadovcov.

Situáciu v Rusku podľa CBS komplikuje aj fakt, že tamojší záchranný systém nemá na zvládanie kalamít tak mimoriadneho rozsahu dosť peňazí.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #lesné požiare