Bývalý prezident USA Ronald Reagan nazval v 70. rokoch Afričanov v OSN opicami

Niekdajší americký prezident Ronald Reagan ešte ako guvernér Kalifornie v roku 1971 pri telefonickom rozhovore s vtedajším prezidentom Richardom Nixonom nazval vyslancov z viacerých afrických krajín pri OSN opicami. Dokladá to nahrávka, ktorú zverejnil americký denník The Atlantic.

31.07.2019 16:31
Peter Carrington, reagan Foto: ,
Vpravo americký exprezident Ronald Reagan.
debata (60)

Reagana, ktorý podporoval Taiwan, rozčúlilo, že sa africkí vyslanci pri OSN postavili proti USA na stranu Číny. Hlasovaním sa vtedy rozhodlo o uznaní Číny a naopak vylúčení Taiwanu z OSN, načo tanzánijská delegácia začala tancovať.

„Včera večer, to vám poviem, pozeral som na to v televízii,“ začal v rozhovore s Nixonom Reagan. „Áno,“ povedal Nixon. „Vidieť tie opice z tých afrických krajín, nech idú do čerta, ešte sa ani nenaučili nosiť topánky!“ posťažoval sa Reagan, načo sa Nixon hlasno rozosmial.

Nahrávku v článku The Atlantic zverejnil Tim Naftali, ktorý vyučuje históriu na Newyorskej univerzite a v rokoch 2007 až 2011 viedol Nixonovu prezidentskú knižnicu. Naftali poznamenal, že rasistický dialóg bol pôvodne z nahrávky odstránený z dôvodu ochrany súkromia.

Záznam prvýkrát zverejnil Národný archív USA ešte za Reaganovho života v roku 2000. Nahrávky museli však byť súdnym nariadením zostrihané. Po Reaganovej smrti v roku 2004 už však podľa Naftaliho prestala otázka ochrany súkromia hrať v tejto záležitosti úlohu. Na Naftaliho žiadosť následne Národný archív zverejnil rozhovory v plnom znení.

Reagan podľa Naftaliho Nixonovi volal s cieľom presvedčiť ho, aby Spojené štáty opustili OSN. Nixon neskôr v rozhovore so svojím ministrom zahraničia povedal, že Reagan sa chcel hlavne sťažovať na Afričanov s tým, že označil tanzánijskú delegáciu za „kanibalov“, ktorí „ani nemali topánky“.

Reagan verejne obhajoval apartheid v Juhoafrickej republike a Rodézii v 70. rokoch minulého storočia. Prezidentom USA bol v rokoch 1981–1989, v čase, keď vrcholila studená vojna a začal sa postupný rozpad Sovietskeho zväzu. Po dlhom boji s Alzheimerovou chorobou zomrel v roku 2004 vo veku 93 rokov.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #opice #ronald reagan #Osnabrück