Senát potvrdil Kelly Craftovú ako veľvyslankyňu Spojených štátov pri OSN

Americký Senát potvrdil v stredu Kelly Craftovú ako veľvyslankyňu Spojených štátov pri Organizácii Spojených národov (OSN). Stalo sa tak aj napriek nesúhlasu demokratov, ktorí kritizovali nominantku prezidenta Donalda Trumpa ako neskúsenú na tento post.

01.08.2019 06:10
debata (4)

Craftová je dlhoročnou aktivistkou Republikánskej strany zo štátu Kentucky a spolu s manželom darovali milióny dolárov republikánskym politickým kandidátom.

Senát ju odsúhlasil pomerom hlasov 56–34, čím sa končí obdobie siedmich mesiacov, keď USA nemali vo svetovej organizácii stáleho veľvyslanca.

Nomináciu Craftovej, ktorá od konca októbra 2017 pôsobí ako veľvyslankyňa USA v Kanade, oznámil Trump neoficiálne ešte vo februári s tým, že by vo funkcii mala nahradiť Nikki Haleyovú. Tá zo svojho postu odišla na vlastnú žiadosť k 31. decembru 2018.

Craftová bola veľvyslankyňou USA v Kanade v čase, keď sa vzťahy medzi oboma krajinami prudko zhoršili. Prezident Trump totiž vlani označil kanadského premiéra Justina Trudeaua za slabého a nečestného, čo boli slová, ktoré podľa agentúry AP Kanaďanov šokovali.

Craftová sa zaviazala, že nadviaže na úsilie Haleyovej o reformu OSN.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Donald Trump #kelly craftová