V Holandsku už ľudia nemôžu mať zahalenú tvár v školách či MHD

V Holandsku začal platiť čiastočný zákaz zahaľovania tváre, ktorý sa týka aj moslimských ženských odevov, ako sú burky a nikáb. Zakrývať tvár už si ľudia nesmú v školách, v hromadnej doprave, v nemocniciach a na úradoch. Zákony ohľadom zahaľovania tváre na verejnosti v minulosti prijali vo Francúzsku, Belgicku, Rakúsku či Nórsku.

01.08.2019 07:46
debata (14)

Holandský parlament po rokoch polemík opatrenia definitívne schválil na konci minulého júna. Okrem buriek a nikábov sa vzťahuje napríklad aj na motorkárske prilby či lyžiarske masky. Podľa francúzskeho denníka Les Echos však mieri najmä proti moslimkám, ktoré nosili tradičné pokrývky hlavy. Presný počet žien, ktoré chodia v Holandsku takto odeté, nie je známy, odhaduje sa však na niekoľko stoviek.

Tí, ktorí nový zákaz porušia, môžu byť z daného verejného miesta vykázaní a hrozí im pokuta 150 eur. Zákon zároveň uvádza niekoľko výnimiek, ktoré sú nutné z rôznych profesijných dôvodov. Napríklad lekári si v nemocniciach tváre stále budú môcť zakrývať, rovnako ako šermiari pri turnajoch alebo ľudia na karnevalov či maškarných plesoch.

Podľa holandských médií sa napriek tomu nad fungovaním zákazu v praxi vznášajú otázniky. Nie je totiž jasné, či ho budú spoločnosti zaisťujúce hromadnú dopravu alebo šéfovia nemocníc vymáhať. Výsledky opatrení majú byť vyhodnotené po troch rokoch platnosti.

Z európskych krajín platí čiastočné obmedzenie na zahaľovanie tváre v Nemecku, Taliansku, Švajčiarsku, Nórsku a v Bosne a Hercegovine. Úplný zákaz nosenia závojov a šatiek zahaľujúcich tvár na verejnosti prijalo v roku 2011 ako prvé v Európe Francúzsko. Nasledovali Belgicko, Bulharsko, Lotyšsko, Rakúsko a Dánsko.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #nikáb #zahaľovanie tváre