Americké letectvo pridelilo zákazku na výrobu F-16 pre Slovensko

Americké letectvo pridelilo spoločnosti Lockheed Martin zákazku na výrobu štrnástich stíhačiek F-16 určených pre Slovensko. Potvrdilo to v stredu americké ministerstvo obrany. Hodnota zákazky, ktorej súčasťou je aj logistická podpora, je podľa Pentagonu takmer 800 miliónov dolárov.

01.08.2019 08:58
stíhačka, f-16 Foto: ,
Slovenská vláda v stredu 11. júla 2018 schválila nákup 14 stíhačiek F-16 zo Spojených štátov. Stíhačky majú nahradiť zastarané sovietske stroje MiG-29.
debata (211)

Slovensko vlani v decembri podpísalo zmluvu o nákupe 14 kusov najmodernejšej verzie amerických stíhačiek F-16, celková hodnota kontraktu vrátane výcviku personálu, munície a dvojročnej logistickej pomoci predstavuje 1,59 miliardy eur. Stíhačky sa budú vyrábať v závode v Greenville v Južnej Karolíne. Zákazka by mala byť podľa Pentagonu hotová na konci januára 2024.

Prvé štyri americké stroje by mali na Slovensko doraziť už v roku 2022. Zvyšných desať do konca roka 2023. Stíhačky F-16 nahradia dosluhujúce ruské stroje MiG-29.

Nákup stíhačiek je súčasťou rozsiahlej modernizácie zastaranej techniky ozbrojených síl Slovenska. Bratislava už skôr zakúpila aj viacúčelové vojenské vrtuľníky a dopravné lietadlá. Okrem toho pripravuje napríklad projekt obstaraní bojových obrnených vozidiel.

V júli zrušilo slovenského ministerstvo obrany výber dodávateľa radarov pre vojenské letisko po tom, čo pre chýbajúce podklady vylúčilo jediného záujemcu – českú firmu Eldis Pardubice. Výberové konanie na radary sa však chystá úrad vypísať znova.

211 debata chyba
Viac na túto tému: #Pentagon #stíhačka F-16