Taiwan odsúdil Čínu za to, že zákazala jednotlivcom cestovať na jeho územie

Taiwanský minister zahraničných vecí Joseph Wu kritizoval v stredu na Twitteri krok čínskej vlády, ktorá zakázala cesty jednotlivým čínskym občanom na Taiwan. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

01.08.2019 09:49
Taiwan čína, tank Foto: ,
Čínski turisti sa prechádzajú popri nafukovacom tanku na námestí v Taipei na Taiwane.
debata

Peking sa podľa jeho slov zrejme obáva toho, že čínski občania budú mať možnosť zažiť krajinu, v ktorej sú sloboda, otvorenosť a tolerancia každodennou súčasťou života.

Tento krok Číny kritizoval aj taiwanský prezidentský úrad. Prezidentkina hovorkyňa Kolas Yotaka povedala, že to „nielen obmedzí vzájomné porozumenie obyvateľov Číny a Taiwanu, ale Číňanom to takisto znemožní spoznať Taiwan“.

Ide zrejme o ďalší krok komunistickej Číny, ktorý má zvýšiť finančný a diplomatický tlak na ostrov, aby ho prinútila schváliť postoj Pekingu, že Taiwan je čínskym územím, analyzuje AP.

Čína prerušila všetky kontakty s vládou taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen už krátko po jej zvolení v roku 2016 a rôznymi krokmi odrádzala od cestovania na ostrov, pričom zároveň pracovala, aby zvyšných diplomatických spojencov Taiwanu odlákala a pritiahla na svoju stranu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Taiwan