Cestujte bez súhlasu mužov, odkázala monarchia ženám

Absolutistická monarchia, ktorá považuje ženy za menejcenné bytosti, urobila ďalší krôčik k zlepšeniu ich postavenia. Saudská Arábia umožní ženám cestovať do zahraničia bez súhlasu mužov.

02.08.2019 06:03 , aktualizované: 17:06
debata (19)

Patriarchálna moslimská krajina sa začala mierne meniť v minulom roku. Monarchia vtedy rozhodla, že ženy konečne môžu šoférovať. Korunný princ Muhammad bin Salmán, ktorý je fakticky vládcom Saudskej Arábie, zároveň vyhlásil, že už nemusia nosiť abáje, čiže dlhé šaty zahaľujúce celé telo.

Najnovší dekrét povoľuje ženám, aby požiadali o cestovný pas a vybrali sa do zahraničia bez súhlasu opatrovníka. Ním je väčšinou manžel, brat alebo syn. Toto právo sa vzťahuje na občianky, ktoré majú najmenej 21 rokov.

Postavenie žien v Saudskej Arábii je napriek miernemu zlepšeniu stále ponižujúce. Nemôžu si napríklad založiť účet v banke a začať podnikať. Zosobášiť sa môžu jedine so súhlasom opatrovníka. Ten prakticky rozhoduje o všetkých ich dôležitých zámeroch, a to bez ohľadu na vek žien.

Princ Muhammad síce v minulom roku dal najavo, že by si vedel predstaviť zrušenie opatrovníckeho systému, ale odvtedy neurobil nič, čo by mohlo viesť k historickej zmene. Určite bude zaujímavé sledovať, ako sa obyvateľky Saudskej Arábie zachovajú, keď získajú pas, aby vycestovali do zahraničia. Nie je vylúčené, že mnohé sa do vlasti už nevrátia. Viaceré krajiny totiž v posledných rokoch zaznamenávajú zvýšený počet tých, čo žiadajú o udelenie azylu z dôvodu sexuálneho alebo domáceho násilia.

Ďalší dekrét, ktorý Rijád vydal v piatok, má za cieľ zlepšiť právnu úpravu na trhu práce. Norma zdôrazňuje, že každý občan má právo pracovať bez toho, aby čelil diskriminácii na základe pohlavia, zdravotného stavu alebo veku. Súvisí to s ambíciou korunného princa dostať do zamestnania viac žien. Veľmi veľa obyvateliek nemá vlastný zdroj obživy. Bin Salmán by chcel dosiahnuť do roku 2030, aby bolo zamestnaných 30 percent žien. V súčasnosti je tento údaj len 22 percent.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #práva žien