Za útok novičkom v Salisbury schválil Trump na Rusko ďalšie sankcie

Americký prezident Donald Trump podpísal nariadenie o uvalení dodatočných sankcií na Rusko v súvislosti s vlaňajším útokom nerovoparalytickou látkou novičok na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa v britskom meste Salisbury. S odvolaním sa na dva zdroje z prostredia americkej administratívy o tom vo štvrtok informoval portál Politico. Píše o tom agentúra Interfax.

02.08.2019 10:06
Donald Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump
debata (57)

„Prezident USA Donald Trump podpísal nariadenie o uvalení sankcií na Rusko v súvislosti s použitím nervovoparalytickej látky novičok proti dvojitému agentovi Sergejovi Skripaľovi a jeho dcére,“ uviedol Politico s odvolaním sa na nemenované zdroje, pričom ďalšie podrobnosti o charaktere sankcií neboli bezprostredne zná­me.

Ako pripomína agentúra Interfax, výbor pre zahraničné vzťahy Snemovne reprezentantov vyzval ešte júli šéfa Bieleho domu, aby v súvislosti s použitím nervovoparalytickej látky v Salisbury pristúpil k uvaleniu druhého balíka sankcií na Moskvu.

„Vyzývame vás, aby ste okamžite podnikli kroky, ktoré Rusko privedú k zodpovednosti za hrubé použitie chemických zbraní v Európe,“ píše sa v liste, ktorý Trumpovi pri tej príležitosti adresovali: šéf výboru pre zahraničné vzťahy, demokratický poslanec Eliot Engel, a republikán Michael McCaul.

Prvý balík sankcií v súvislosti s útokom v Salisbury uvalili Spojené štáty na Moskvu ešte vlani v auguste s odvolaním sa na americký zákon o kontrole chemických a biologických zbraní a o zákaze ich použitia v boji z roku 1991, ako aj s odkazom na nariadenie prezidenta Billa Clintona z roku 1994.

V súlade s danou legislatívou by sankcie v prípade použitia chemických a biologických zbraní mali byť uvalené v dvoch etapách s časovým odstupom troch mesiacov, a to v prípade, že po prvej fáze sankcii cieľová krajina nepristúpi k náprave.

Portál Politico v tejto súvislosti uvádza, že Trump, ktorý sa snaží neantagonizovať ruského prezidenta Vladimira Putina, so zavedením nových sankcií pre útok v Salisbury dlho otáľal.

Putin medzitým vyhlásil, že sankcie USA voči Moskve nemajú zmysel a sú kontraproduktívne.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Sergej Skripaľ