V súvislosti so smrťou ľudí počas demonštrácií v Sudáne zadržali deväť vojakov

Deviati vojaci z polovojenských oddielov Džandžawíd boli zadržaní a prepustení zo služby v spojitosti s násilnosťami v mestách Ubajjid a Omdurman (Umm Durmán). Informoval o tom v piatok hovorca sudánskej vojenskej rady, ktorého citovala agentúra Reuters.

02.08.2019 10:25
Sudan Foto:
Demonštranti na proteste v hlavnom meste Chartúm, 1. augusta 2019.
debata

Generálporučík Šamsaddín Kabbáší dodal, že guvernér sudánskeho štátu Severný Kurdufán, ako i jeho bezpečnostná rada budú niesť zodpovednosť za smrť šiestich ľudí vrátane štyroch školopovinných detí, ktorí boli zabití v pondelok počas demonštrácie v hlavnom meste Severného Kurdufánu Ubajjid.

V reakcii na násilné zabitia vyšli vo štvrtok do ulíc tisíce ľudí. V meste Omdurman zahynuli v dôsledku streľby štyria demonštranti a mnoho ľudí utrpelo zranenia.

Kabbáší sa vyjadroval na tlačovej konferencii po rokovaniach s opozičnými skupinami na tému ústavného vyhlásenia – dokumentu, ktorý by pripravil pôdu pre prechod na civilnú vládu.

Mediátor Africkej únie pre Sudán Muhammad Hasan Lajabát uviedol, že rokovania budú pokračovať v piatok večer.

Protivládne demonštrácie sa začali koncom vlaňajška protestmi vyzývajúcimi dlhoročného lídra Umara Bašíra na odstúpenie. Armáda zasiahla v apríli, podnikla prevrat a Bašíra zatkla.

Protestujúci však argumentujú, že noví vojenskí vládcovia sú len pokračovateľmi Bašírovho bývalého režimu, a žiadajú viac ústupkov a prechod na civilnú vládu. Protesty sa konajú aj proti nedostatku potravín a pohonných hmôt.

debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Afrika #Sudán