Požiare na Sibíri sa ďalej šíria, kalamita vyvoláva verejné protesty

Plocha horiaceho lesa sa za posledných 24 hodín na Sibíri ďalej zvýšila, najmä v ťažko dostupných oblastiach, kde hasiči proti ohňu nezasahujú. Napísala to dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na tlačovú správu ruskej protipožiarnej služby. Najviac požiarov zúri v Irkutskej oblasti, najväčšiu plochu nehasených ohnísk zaznamenali záchranári v Jakutsku.

02.08.2019 10:54
Rusko Sibír lesné požiare dym smog mongolsko Foto: ,
Hustý dym, ktorý trápi obyvateľov Ulan-Ude, hlavného mesta Buriatskej republiky, ktorá sa nachádza v blízkosti rusko-mongolských hraníc. Lesné požiare na ruskej Sibíri dosahujú veľké rozmery pravidelne, ich tohtoročný rozsah je však natoľko bezprecedentný, že môže mať dlhodobý vplyv na životné prostredie.
debata (29)

S ohňom aktívne bojuje okolo troch tisíc hasičov, nasadených je niekoľko desiatok lietadiel a vrtuľníkov. Armáda zasahuje najmä v Krasnojarskom kraji a Irkutskej oblasti, kde oheň hasia špeciálne vybavené lietadlá IL-76 a vrtuľníky Mi-8.

Podľa informácie moskovského rozhlasu ľudia na sociálnych sieťach živelne organizujú verejné protesty, ktoré majú upozorniť na alarmujúcu situáciu na Sibíri. V desiatkach ruských miest od Kaliningradu po Vladivostok majú dnes vyjsť do ulíc aktivisti varujúci pred následkami pohromy a upozorňujúci na údajnú nečinnosť miestnych úradov.

Ruský Vyšetrovací výbor, ktorý je hlavnou federálnej kriminálnej služby, začal podľa ruských médií trestne stíhať prvé osoby zodpovedné za rozšírenie ohňa. Z nedbanlivosti sú obviňovaní funkcionári regionálneho ministerstva lesného hospodárstva v Krasnojarskom kraji, ktorí údajne nepodnikli včas potrebné opatrenia, ktoré by kalamite zabránili.

Podľa vlády môže byť príčinou nekontrolovateľného rozšírenia ohňa ilegálna ťažba dreva, pretože páchatelia zrejme zapaľujú les v snahe zahladiť stopy. Premiér Dmitrij Medvedev podľa Interfaxu označil nelegálnu ťažbu za „mimoriadne rozšírenú“. Nariadil, aby všetka technika, ktorá sa na tento účel využíva, bola v prípade dolapenia zabavená a prepadla štátu.

V ázijskej časti Ruskej federácie horí tajga na rozlohe viac ako troch miliónov hektárov, čo zhruba zodpovedá rozlohe Belgicka. Oheň ničí les v neobývaných alebo riedko obývaných oblastiach, dym ale komplikuje život ľuďom v zhruba 800 menších i väčších mestách. Zasahuje územie susedného Kazachstanu a Mongolska, podľa dnešných správ ale už dorazil aj na pobrežie USA a Kanady.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #lesné požiare