K štvrtkovému útoku na policajnú stanicu v Jemene sa prihlásil IS

K útoku na policajnú stanicu v jemenskom meste Aden, pri ktorom vo štvrtok zahynulo najmenej 11 ľudí, sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát (IS). Písala o tom agentúra AP.

02.08.2019 14:26
debata (1)

Samovražední atentátnici pri útoku použili auto, autobus, ako aj motorky naložené výbušninami a vrútili sa do brány policajnej stanice krátko pred raňajším nástupom policajtov do služby. Útok si podľa AP vyžiadal 11 mŕtvych. Agentúra AFP informuje o 13 obetiach na životoch a veľkom množstve zranených.

Adenom vo štvrtok otriasol aj druhý útok, pri ktorom šiitskí povstalci – húsíovia – zabili počas prehliadky v tábore na západ od mesta najmenej 40 príslušníkov jemenskej armády.

V piatok následne extrémisti z teroristickej siete al-Káida napadli vojenskú základňu Mahfad v provincii Abjan, na ktorej následne zotrvali niekoľko hodín až do príchodu vládnych posíl.

„Útočníci z al-Káidy využili to, čo sa stalo (vo štvrtok) v Adene, a zaútočili na základňu Mahfad,“ uviedol pre AFP zdroj z prostredia jemenských bezpečnostných zložiek. Dodal, že na miesto boli „vyslané posily“ a útočníci boli „zabití, alebo zahnaní na útek s podporou letectva (Saudskou Arábiou vedenej) koalície“.

Vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie je od roku 2015 zapojená do občianskej vojny v Jemene, kde bojuje na strane medzinárodne uznávanej jemenskej vlády proti húsíom podporovaným Iránom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Islamský štát #jemenský konflikt