USA oznámili uvalenie nových sankcií na Rusko za útok novičkom v Salisbury

Spojené štáty uvalili v sobotu na Rusko nové sankcie za otravu bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa v Británii v roku 2018. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie amerického ministerstva zahraničných vecí.

03.08.2019 12:37
debata (56)

Hovorkyňa príslušného rezortu Morgan Ortagusová uviedla, že Washington vyhlásil, že bude proti „ďalšej pôžičke alebo finančnej alebo odbornej pomoci Rusku“ zo strany medzinárodných finančných inštitúcií a obmedzí americké banky vo financovaní ruského štátneho dlhu.

Ortagusová ďalej uviedla, že USA tiež obmedzia vývoz tovaru a technológií do Ruska, ktoré by sa mohli použiť na výrobu biologických a chemických zbraní v krajine.

Sankcie vstúpia do platnosti okolo 19. augusta a podľa ministerstva zahraničných vecí USA zostanú v platnosti minimálne 12 mesiacov.

Prvý balík sankcií v súvislosti s útokom v Salisbury uvalili Spojené štáty na Moskvu ešte vlani v auguste s odvolaním sa na americký zákon o kontrole chemických a biologických zbraní a o zákaze ich použitia v boji z roku 1991, ako aj s odkazom na nariadenie prezidenta Billa Clintona z roku 1994.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo v piatok poľutovanie nad tým, že USA uvalili nové sankcie na Moskvu v súvislosti s vlaňajším útokom nervovoparalytickou látkou novičok na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v britskom meste Salisbury. Tento krok podľa ruského ministerstva poškodí už teraz narušené vzájomné vzťahy.

Portál Politico totiž vo štvrtok s odvolaním sa na nemenované zdroje uviedol, že príslušné nariadenie podpísal prezident USA Donald Trump.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #protiruské sankcie #Novičok #kauza Skripaľ