Policajti v Hongkongu rozháňali demonštrantov slzotvorným plynom

Slzotvorným plynom zakročila v sobotu večer hongkonská poriadková polícia proti stovkám demonštrantov, ktorí obliehali a útočili na policajnú stanicu. Ďalší zo série prodemokratických protestov sa konal aj vo vyhľadávanej turistickej štvrti. Informovala o tom agentúra AFP.

03.08.2019 22:57
debata (9)

Demonštranti ešte skôr v priebehu soboty zvesili čínsku vlajku a vhodili ju do vody vo Viktóriinom prístave.

Desaťtisíce aktivistov v čiernom oblečení obsadili hlavnú ulicu v zvyčajne rušnej turistickej a nákupnej štvrti Mong Kok. Majitelia obchodov preventívne pozatvárali výklady. Demonštranti taktiež zablokovali tunel, obkľúčili policajnú stanicu a poškodili ju tehlami.

Organizátori uviedli, že na zhromaždenie prišlo 120.000 ľudí. Polícia ich účasť stanovila na 42.000 ľudí.

Zatkli vyše 20 ľudí

Hongkonská polícia zatkla viac ako 20 ľudí v súvislosti s nezákonným zhromažďovaním sa a útokmi po tom, ako došlo k zrážkam niektorých demonštrantov s políciou, informuje agentúra AP.

Polícia uviedla, že niektorí násilní demonštranti na príslušníkov bezpečnostných zložiek hádzali zápalné fľaše, tehly, sklenené fľaše i ďalšie predmety a odmietli sa rozísť.

Hongkongom v posledných troch mesiacoch otriasajú takmer denne mohutné násilné demonštrácie proti návrhu zákona, ktorý by umožňoval vydávanie ľudí z mesta na súdne konania na komunistickou stranou kontrolovaných súdoch v Číne.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Hongkong