Strelcovi z El Pasa hrozí trest smrti za vnútroštátny terorizmus

Americká prokuratúra vyšetruje streľbu v nákupnom centre v El Pase ako prípad vnútroštátneho terorizmu, oznámil prokurátor John Bash. Uviedol tiež, že prokuratúra zvažuje v tejto kauze aj federálne obvinenia zo zločinu z nenávisti. 22-ročnému útočníkovi tak hrozí trest smrti, ktorý zamýšľa požadovať aj texaská prokuratúra, informovala agentúra AP.

03.08.2019 23:02 , aktualizované: 04.08.2019 19:45
APTOPIX Texas Mall Shooting Foto: ,
Streľbu v nákupnom centre v texaskom El Pase neprežilo 20 ľudí a ďalších 26 utrpelo zranenia. Páchateľom by mal byť 21-ročný Patrick Crusius z texaského mesta Allen.
debata (92)

Podozrivým zo streľby v nákupnom centre, v ktorom bolo v tom čase asi 3 000 ľudí, je beloch Patrick Crusius (21). Už krátko po čine ho polícia zatkla. Muž pochádza z oblasti Dallasu, ktorá sa nachádza viac ako 1 000 kilometrov východne od El Pasa.

Útočník zavraždil 22 ľudí a takmer tri desiatky ďalších osôb zranil. Traja zo zranených sú v kritickom stave.

Motív činu zatiaľ nie je verejne známy, predmetom vyšetrovania je možný rasistický či protimigrantský podtext.

Asi sedemstotisícové mesta El Paso leží na hraniciach s Mexikom, na druhej strane hranice je viac ako miliónové mesto Ciudad Juárez.

Rasistický manifest

Na sociálnych sieťach sa objavili správy o tom, že útočník spísal manifest, v ktorom hovorí o potrebe reagovať na „hispánsku inváziu do Texasu“ a vyjadruje podporu masakru v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch, kde austrálsky belošský pravicový extrémista zabil v marci 51 ľudí. Či je autorom dokumentu útočník, zatiaľ nie je jasné.

Autor manifestu píše, že Hispánci prichádzajúci do Spojených štátov nahradia starnúcich belošských voličov, čo môže v nadchádzajúcich voľbách urobiť z Texasu „modrý štát“ a mať za následok, že ďalším americkým prezidentom bude demokrat.

Text je tiež kritický k republikánom; tvrdí, že majú príliš veľké väzby na korporácie a propagujú ničenie životného prostredia.

Hoci 21-ročný Patrick Crusius, ktorého polícia zadržala, na twitteri chválil plány prezidenta Donalda Trumpa na vybudovanie hraničného múru medzi USA a Mexikom, autor manifestu píše, že rovnaké názory ohľadom rasy mal ešte pred Trumpovou volebnou kampaňou.

Manifest na jednu stranu odmieta, že by hlásal nadradenosť belochov, zároveň ale tvrdí, že „miešanie rás“ ničí národ; propaguje preto rozdelenie Spojených štátov na územne vymedzené enklávy rozdelené podľa rás, píše AP.

Miesto, kde sa sobotňajšia streľba odohrala, sa nachádza asi osem kilometrov od hraničného prechodu, cez ktorý každý deň podľa starostu El Pasa legálne do USA prichádzajú nakupovať a pracovať desaťtisíce Mexičanov.

Strieľal na každého, koho uzrel

Televízna stanica KTSM zverejnila na svojich internetových stránkach fotografie muža, ktoré údajne zadovážili skrz bezpečnostné kamery vo Walmarte. Je na nich vidieť mladík v okuliaroch, khaki nohaviciach a čiernom tričku s útočnou puškou.

Vanessa Sáenzová prišla na parkovisko pred obchodným domom Walmart práve v okamihu, keď sa streľba začala. „Bolo počuť rany. Otočila som sa a videla som, ako z Walmartu vychádza žena a mieri k autu. Mala v nákupnom vozíku potraviny a zrazu padla k zemi,“ povedala obyvateľka El Pasa Sáenzová televízii Fox News. „Útočník strieľal náhodne, nevyhľadával žiadne konkrétne osoby. Strieľal na každého, kto mu prišiel do cesty,“ podotkla.

Akonáhle si Sáenzová uvedomila, čo sa deje, rýchlo obrátila auto a snažila sa čo najrýchlejšie odísť. Strelec v tú dobu vstupoval do obchodného domu. „Kráčal sebavedome, pokojne, ako by bol na nejakej misii,“ vyhlásila svedkyňa masakru.

Podobne popísal konanie strelca tiež Miguel Rodríguez, ktorý v obchode so sedemročným synom vyberal hračku. „Strelec išiel uličku za uličkou a strieľal na každého, koho videl,“ uviedol Rodríguez, ktorý si so synom po prvých výstreloch ľahol na zem.

Televízia CBS odvysielala video natočené ďalším zo svedkov, na ktorom je vidieť, ako sa ľudia skrývajú pod stoly, zatiaľ čo sa ozýva streľba.

„Počuli sme výstrely a videli sme dym,“ vypovedal podľa denníka The New York Times 18-ročný Victor Gamboa, ktorý v spomínanom obchodnom dome pracuje v reštaurácii rýchleho občerstvenia. „Potom som si všimol zakrvaveného muža ležiaceho na zemi. Vyzeral mŕtvy. Stalo sa to všetko hrozne rýchlo,“ dodal Gamboa, ktorý podľa svojich slov s ďalšími zamestnancami skrýval zákazníkov v reštaurácii, kým neprišli policajti a neodviedli ľudí do bezpečia.

Dvadsaťročný Manuel Uruchurtu počul výstrely krátko po tom, čo o 10:36 tamojšieho času (18:36 SELČ) zaplatil pri pokladni vo Walmarte. Z obchodného domu vybehol s davom ďalších ľudí. Vonku videl na zemi dve telá, jedno v kaluži krvi. „Stretával som plačúcich ľudí: deti, starých ľudí, všetci boli v šoku,“ povedal podľa The New York Times Uruchurtu. „Videl som nemluvňa, mohlo mať tak šesť, osem mesiacov. Po celom bruchu malo krv a usedavo plakalo. Našťastie bolo stále ešte nažive,“ dodal.

Jeden zo svedkov Glendon Oakly televízii CNN povedal, že bol práve v obchode so športovým tovarom v susednom nákupnom stredisku Cielo Vista, keď dovnútra vbehlo dieťa a kričalo, že vo Walmarte vyčíňa strelec. Podľa Oaklyho nikto nebral slová dieťaťa vážne, o niekoľko minút neskôr však muž sám počul výstrely.

Kianna Longová nakupovala s manželom vo Walmarte, keď sa ozvala paľba. „Ľudia spanikárili a zohnutí nízko nad zemou utekali preč,“ uviedla Longová, ktorá spoločne so svojím mužom prebehla skladom v zadnej časti obchodu a s ďalšími zákazníkmi sa schovala do oceľového kontajnera v zásobovacích priestoroch.

Trump útok odsúdil

Trump streľbu v El Pase už v sobotu odsúdil a označil ju za hrozný a zbabelý čin. „Neexistujú dôvody ani výhovorky, ktoré by oprávňovali zabíjanie nevinných ľudí,“ napísal prezident na twitteri.

Vyjadril sa už krátko po streľbe. „Správy sú veľmi zlé, mnoho mŕtvych. Spolupracujeme s miestnymi úradmi, hovoril som s guvernérom. Boh s Vami všetkými,“ napísal.

Prísnejšia kontrola zbraní opäť témou

Tragédia vyvolala v Spojených štátoch vlnu solidarity, ale aj nové volanie po prísnejšej kontrole zbraní. K nim sa pripojil okrem iného prezidentský kandidát a bývalý texaský kongresman Beto O'Rourke, ktorý z El Pasa pochádza. O streľbe vo svojom domovskom meste sa dopočul na diskusnom fóre demokratických prezidentských uchádzačov v Las Vegas. Očividne otrasený O'Rourke poukázal na to, že podľa prvých zistení strelec útočil vojenským typom zbrane, a zdôraznil, že je potrebné predaj takýchto zbraní čo najskôr zakázať.

Beto O'Rourke aj ďalší demokratický uchádzač o kandidatúru v prezidentských voľbách Pete Buttigieg kritizovali republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa, že protiimigračnou politikou prispel k rastu xenofóbie v krajine.

„Vidíme nárast zločinov z nenávisti v posledných troch rokoch, za administratívy, ktorej prezident nazval Mexičanov násilníkmi a zločincami,“ povedal v rozhovore so CNN O'Rourke. „Nenávisť nielen toleruje, ale tiež ju podporuje,“ povedal O'Rourke o Trumpovi. Na otázku, či za streľbu z El Pasa môže Trump tým, že podporuje nenávisť, odpovedal kladne.

„Je najvyšší čas konať a ukončiť túto epidémiu násilia súvisiacu so zbraňami,“ napísal na twitteri favorit demokratických primárok Joe Biden. „Táto epidémia násilia neskončí, kým neporazíme zbrojnú lobby a nepresadíme prísnejšie a lepšie zákony o držaní zbraní,“ uviedol newyorský starosta Bill de Blasio.

Snaha odporcov zbrojnej lobby bola v USA doteraz márna. V Kongrese sa návrh na sprísnenie zákona o držaní zbraní objavil už niekoľkokrát, ale scenár bol zakaždým zhruba rovnaký – demokrati žiadali sprísnenie podmienok pre zaobstaranie zbraní, republikáni odkazovali na druhý dodatok americkej ústavy, ktorý občanom zaručuje právo ozbrojovať sa.

Agentúra Reuters uviedla, že sobotňajší útok v El Pase bol ôsmym najhorším masakrom strelnou zbraňou v modernej histórii USA. Pri tom vôbec najkrvavejším v roku 2017 usmrtil šesťdesiatšty­riročný Stephen Paddock pri streľbe na účastníkov koncertu v Las Vegas 58 ľudí.

Demonštrácie za sprísnenie zákonov

Vo Washingtone sa po incidente v El Pase konala demonštrácia za sprísnenie zákonov o držaní zbraní. Zorganizovalo ju združenie Matky požadujú činy (Moms Demand Action) a študentské združenie Students Demand Action. Členovia oboch organizácií na sebe mali podľa tradície červená tričká a požadovali, aby Senát schválil návrh zákona o prísnejších previerkach ľudí, ktorí si chcú kúpiť zbraň. Návrh skôr v tomto roku schválila Snemovňa reprezentantov.

Amber Gustafsonová zo združenia matiek uviedla, že bola vo Washingtone s ostatnými kolegami zo združenia na celoštátnom stretnutí skupín žiadajúcich prísnejšiu kontrolu vlastníctva zbraní, keď sa dozvedela o streľbe v El Pase. Spontánne sa preto s ostatnými rozhodla protestovať pred Bielym domom. Gustafsonová upozornila, že jej združenie pracuje so skupinami na všetkých úrovniach vlády, ale domnieva sa, že je potrebné problematiku okolo zbraní riešiť na federálnej úrovni.

Demonštrácia za sprísnenie amerických zákonov o zbraniach sa konali v USA tiež vlani na jar. Impulzom pre nich vtedy bola streľba na strednej škole vo floridskom meste Parkland, kde devätnásťročný vylúčený študent zabil 17 ľudí, prevažne študentov.

Pápež sa modlí za obete

Pápež František ponúkol v nedeľu svoje modlitby pre obete troch útokov strelnou zbraňou, ku ktorým došlo za uplynulý týždeň v Spojených štátoch. Napísala o tom agentúra AP.

František davu ľudí na Námestí sv. Petra vo Vatikáne povedal, že je „duchovne blízko“ obetiam násilných udalostí, ktoré „zmáčali krvou“ americké štáty Texas, Kalifornia a Ohio a zasiahli bezbranných ľudí.

Pápež vyzval veriacich, aby sa pripojili k modlitbe za ľudí, ktorí pri týchto útokoch prišli o život, ako aj za zranených a ich príbuzných.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #Texas