Mladík v Ohiu zastrelil pred barom deväť ľudí vrátane svojej sestry

Desať mŕtvych vrátane útočníka a 27 zranených si vyžiadala streľba pred jedným z barov v meste Dayton v americkom štáte Ohio. Informovali o tom americké médiá. Strelca, ktorého na mieste už minútu po začatí streľby zabila polícia a ktorého motív zostáva nejasný, úrady identifikovali ako 24-ročného belocha z predmestia Daytonu. Neskôr vyšlo najavo, že mladík na mieste zastrelil aj svoju sestru.

04.08.2019 10:36 , aktualizované: 20:55
Ohio, dayton, streľba Foto: ,
Desať mŕtvych vrátane strelca a ďalších najmenej 16 zranených je výsledok nedeľňajšej streľby v meste Dayton v americkom štáte Ohio.
debata (14)

Páchateľom je podľa médií Connor Stephen Betts, ktorý žil v Bellbrooku na okraji Daytonu. Jeho dom príslušníci FBI a polície prehľadali. Miestny policajný šéf uviedol, že Betts nebol predtým v hľadáčiku polície.

Polícia zneškodnila strelca do minúty

Útočník strieľal krátko po polnoci vo štvrti v historickej časti mesta preslávenej barmi, diskotékami, obchodíkmi a galériami s umením. Mal na sebe nepriestrelnú vestu a k dispozícii zásobníky do zbrane. Nebyť rýchlej reakcie polície, obetí by bolo zrejme viac. Uviedla to na tlačovej konferencii starostka Daytonu Nan Whaleyová.

Podľa nej policajti, ktorí v tom čase v okolí hliadkovali, zastrelili útočníka v priebehu jednej minúty, odkedy začal strieľať. Whaleyová zdôraznila, že „vo štvrti Oregon mohli zomrieť stovky ľudí“, ak by polícia nekonala rýchlo. Podľa amerických médií strieľal poloautomatickou puškou. Motív činu zostáva nejasný, útočník podľa polície nemal komplica.

Za rýchly zákrok pochválil políciu aj prezident Donald Trump.

Polícia spresnila, že streľba vypukla po polnoci vo štvrti Oregon. „Keď vypukla streľba, mali sme v bezprostrednej blízkosti svojich príslušníkov a boli sme schopní rýchlo reagovať a ukončiť to,“ uviedla daytonská polícia.

Internetové vydanie novín Dayton Daily News s odvolaním sa na svoje zdroje predtým informovalo, že podľa nepotvrdených správ začala strieľať osoba, ktorej bol odmietnutý vstup do baru – a že už je tiež po smrti.

Ide o druhú streľbu v USA za posledných 24 hodín. Najmenej 20 ľudí prišlo o život pri sobotňajšej streľbe v nákupnom centre v texaskom meste El Paso. Podozrivého zadržali.

Pápež sa modlí za obete

Pápež František ponúkol v nedeľu svoje modlitby pre obete troch útokov strelnou zbraňou, ku ktorým došlo za uplynulý týždeň v Spojených štátoch. Napísala o tom agentúra AP.

František davu ľudí na Námestí sv. Petra vo Vatikáne povedal, že je „duchovne blízko“ obetiam násilných udalostí, ktoré „zmáčali krvou“ americké štáty Texas, Kalifornia a Ohio a zasiahli bezbranných ľudí.

Pápež vyzval veriacich, aby sa pripojili k modlitbe za ľudí, ktorí pri týchto útokoch prišli o život, ako aj za zranených a ich príbuzných.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #dayton