Malta prevzala skupinu 40 migrantov z nemeckej humanitárnej lode

Skupina 40 migrantov, zachránených loďou nemeckej mimovládnej organizácie, v nedeľu v bezpečí dorazila na Maltu a záchranári ich odovzdali tamojším úradom. Migrantov si v súlade s dohodou, sprostredkovanou Nemeckom, prerozdelia členské štáty Európskej únie, píše agentúra Reuters.

04.08.2019 18:34
debata (14)

Skupinu 40 ľudí zachránila v stredu z malého člna pri pobreží severoafrickej Líbye loď menom Alan Kurdi nemeckej mimovládnej organizácie Sea-Eye. Plavidlo sa s migrantmi následne vydalo do juhotalianskeho prístavu na ostrove Lampedusa, ktorý bol najbližším.

V ten istý deň taliansky minister vnútra Matteo Salvini oznámil, že lodi vstup do talianskych výsostných vôd neumožnia.

V sobotu večer napokon maltský premiér Joseph Muscat informoval, že sa na základe žiadosti Nemecka podarilo uzavrieť dohodu s Európskou úniou o prerozdelení týchto migrantov.

„Malta povolí vstúpiť do prístavu 40 migrantom z nemeckej lode Alan Kurdi, aby sa dostali k maltským ozbrojeným silám,“ napísal Muscat na Twitteri a dodal, že nemecká vláda a Európska komisia zabezpečili, že všetky zachránené osoby budú prerozdelené do členských krajín EÚ. „Žiadni migrant na Malte neostane,“ dodal.

Salvini, ktorý je taktiež talianskym podpredsedom vlády, postavil svoju politickú agendu predovšetkým na opatreniam proti prichádzajúcim migrantom, zhodnotil Reuters. Dodal, že odopieranie lodiam humanitárnych organizácií so zachránenými migrantmi na palube zakotviť v talianskych prístavoch sa stalo častým nástrojom, ako prinútiť iné členské krajiny Únie konať pri ich prerozdeľovaní.

Humanitárna loď Alan Kurdi dostala pomenovanie po sýrskom chlapcovi Alanovi Kurdim, ktorý sa v septembri roku 2015 utopil v Stredozemnom mo­ri.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #humanitárna pomoc #Matteo Salvini