Frontex podľa médií pri vyhosteniach migrantov porušuje ich ľudské práva

Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) podľa mediálnych správ trpí porušovanie ľudských práv migrantov na vonkajších hraniciach Európskej únie a dokonca sa na tom sama podieľa pri vyhosteniach migrantov z krajín EÚ. Podľa informácií politickej relácie "report München" nemeckej stanice ARD, ktorý bude odvysielaný v utorok večer, sa tieto obvinenia dajú dokázať na základe stoviek interných dokumentov tejto agentúry.

05.08.2019 09:03
debata (20)

Na vyhodnotení údajov v dokumentoch sa okrem ARD spolupodieľali aj britský denník The Guardian a investigatívne centrum Correctiv.

Podľa zistení spomínaných médií Frontex „zatvára oči“ pred rozsiahlym násilím, ktoré na vonkajších hraniciach EÚ páchajú pohraniční úradníci.

V správach Frontexu sa podľa reportu München píše o „zneužívaní utečencov“, „štvaní psami“ či o „útokoch štipľavým sprejom“. Tieto obvinenia sa týkajú okrem iného zamestnancov pohraničnej stráže v Bulharsku, Maďarsku a Grécku.

Nemecký zdroj ďalej vysvetľuje, že agentúra Frontex smie v reakcii na porušovanie práv migrantov stiahnuť z funkcie tých spolupracovníkov, ktorých sa tieto obvinenia týkajú, avšak doposiaľ tak nikdy neurobila. Týmto postojom sa stáva spoluvinníkom, kritizoval Frontex šéf jej poradenského fóra Stephan Kessler.

V ďalšom internom dokumente sa podľa informácií spomínaných médií píše aj o porušovaní práv migrantov, ktorí musia z krajiny nútene odletieť – údajne dochádza k vyhosťovaniu maloletých osôb i k tomu, že utečencom sú podávané lieky na upokojenie.

Komisár pre ľudské práva Andreas Potakis, ktorý je sprostredkovateľom medzi gréckou vládou a Frontexom, uviedol, že „agentúra EÚ uplatňuje na zachovanie právneho štátu nižšie štandardy, než EÚ predpisuje svojim členským štátom“. Týmto EÚ stráca svoju morálnu autoritu, vyhlásil Potakis.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Frontex #migranti