Unikátne obrovské vchodové sklo váži 1,6 tony

Magistrát mesta Praha rekonštruoval kobky na Rašínovom nábreží v Podskalí pri rieke Vltava. Ako posledné umiestnili vchodové elipsovité sklo, ktoré je silné sedem centimetrov a vie sa otáčať v zvislej osi. Jeho váha dosahuje 1,6 tony a otvárať sa bude za pomoci motorov.

05.08.2019 13:00
debata (2)

VIDEO: Pozrite si inštaláciu jedinečného elipsovitého skla vážiaceho 1,6 tony v cene okolo 28 000 eur, ktoré umiestnili na nábreží Prahy (prevzaté z ČTK).

Video

Sklo meria v najširšom mieste 5,1 metra a je najväčším spomedzi skiel umiestnených na nábreží. „Čo vieme, tak je to asi najväčšie na svete, pretože kruhové okná tohto typu nie sú úplne bežné.“ povedal architekt Petr Janda.

Výrobcom skla je americká firma Reynolds a konkrétne toto sklo bolo vyrobené v pobočke v Thajsku. Odtiaľ ho po vode dopravili cez Hamburg po Labe do Českej republiky. Cena okna sa pohybuje okolo 700 tisíc korún (28 000 eur).

Sklo sa používa pre morské akváriá. I tak bude protipovodňová zábrana umiestnená v nutnom prípade pred sklenenými oknami. Netradičné sklenené okno bude tiež slúžiť ako dvere a večer bude svetlo z kobiek nahrádzať osvetlenie nábrežia.

Historické kobky na nábreží boli postavené v 19 storočí ako klenuté priestory, kde sa uskladňoval materiál dovážany loďami. Pôvodne boli kobky zamrežované a vďaka rekonštrukcii s použitím veľkoplošného zasklenia, sa presvetľuje klenutý interiér s maximálnym prepojením na kontext miesta.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #sklo #unikát #Vltava