Filipíny vyhlásili celoštátnu epidémiu horúčky dengue

Filipínske ministerstvo zdravotníctva v utorok vyhlásilo celoštátnu epidémiu horúčky dengue po tom, ako informovalo o náraste počtu nakazených. Ako napísala agentúra DPA, od začiatku roku 2019 na následky tohto vírusového ochorenia prenášaného komármi zomrelo na Filipínach už 622 ľudí.

06.08.2019 12:56
Filipíny / horúčka dengue / epidémia /... Foto: ,
Filipínsky minister zdravotníctva Francisco Duque
debata

Za obdobie od januára do 20. júla zaznamenalo filipínske ministerstvo zdravotníctva celkovo 146 062 prípadov horúčky dengue. Ide o 98-percentný nárast oproti rovnakému obdobiu vlaňajšieho roka, uviedol minister zdravotníctva Francisco Duque.

„Je dôležité, aby bola vyhlásená celoštátna epidémia…, aby sme mohli určiť, kde je potrebná lokálna pomoc, a umožniť miestnym úradom využiť na riešenie epidemickej situácie fond rýchlej pomoci,“ povedal minister na stretnutí s predstaviteľmi zodpovednými za zvládanie krízových situácií.

Nárast počtu osôb nakazených dengue na Filipínach nastal dva roky po tom, ako vláda ukončila masový očkovací program, pri ktorom využívala vakcínu Dengvaxia, ktorú vyrába francúzska spoločnosť Sanofi Pasteur.

Toto rozhodnutie prišlo po tom, ako výrobca oznámil, že vakcína predstavuje riziko pre ľudí, ktorí pred očkovaním neboli nakazení týmto vírusom. Filipíny firme Sanofi Pasteur odobrali licenciu po tom, ako boli zverejnené informácie spájajúce niekoľko úmrtí s touto vakcínou.

Celoštátny očkovací program spustili na Filipínach v apríli 2016 a zamerali ho na deti vo veku od deväť rokov. Filipíny boli prvou krajinou na svete, ktorá začala očkovací program s využitím vakcíny Dengvaxia. Tú schválili na používanie vo viac ako 15 krajinách sveta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #epidémia #horúčka dengue #Rodrigo Duterte