Nechcený ohňostroj vyhnal tisíce Sibírčanov

Explózie delostreleckých granátov v noci na utorok ustali, bezmála sedemnásťtisíc Sibírčanov, ktorých požiar v zastaranom muničnom sklade vyhnal z jeho širokého okolia, sa však pre pretrvávajúce nebezpečenstvo stále nemôže vrátiť do svojich domovov.

06.08.2019 13:11 , aktualizované: 16:22
rusko, explózia, muničný sklad, kamenka, ačinsk Foto: ,
Sklad so strelným prachom a 40 000 delostreleckými granátmi začal horieť v pondelok popoludní neďaleko obce Kamenka pri meste Ačinsk.
debata (4)

„Hrozba výbuchov jednotlivých kusov munície naďalej pretrváva,“ informoval v utorok námestník ministra obrany Dmitrij Bulgakov. Za pravdepodobnú príčinu požiaru označil zlyhanie ľudského faktora.

Nešťastie si podľa zatiaľ neoficiálnej informácie vyžiadalo jeden ľudský život. Dvanásť osôb utrpelo zranenia.

Sklad so strelným prachom a 40 000 delostre­leckými granátmi začal horieť v pondelok popoludní neďaleko obce Kamenka pri meste Ačinsk, ktoré je so stotisíc obyvateľmi tretím najväčším mestom Krasnojarského kraja. Armáda uzavrela oblasť v okruhu 20 kilometrov od muničného skladu. Vzdušný priestor v postihnutej oblasti uzavreli. Zastavená bola aj železničná doprava na neďalekej vetve Transsibírskej magistrály.

Úrady nariadili v ohrozenej zóne evakuáciu. Mnohí obyvatelia Ačinska a priľahlých dedín však nečakali na príkaz a urýchlene opúšťali svoje domovy. Cesta do Krasnojarska, ktorý leží asi 180 kilometrov ďaleko, bola pre dopravnú zápchu istý čas neprejazdná.

„Všetci utekajú, aby boli čo najďalej. Utečte z domu, berte so sebou len doklady a peniaze, kričia na seba ľudia. Ulice sú plné áut, húkajú sirény sanitiek a policajných áut. Všetci niekam telefonujú, kolujú poplašné správy. Je to strašné,“ napísala v pondelok večer na sociálnej sieti Vkontakte užívateľka Uljana Ščetnikovová.

Ľudia na sociálnych sieťach opisovali apokalyptické výjavy, ktorých boli svedkami: obrovskú ohnivú guľu a hustý čierny dym nad vojenským objektom a hrozivý ohňostroj explózií. „Obytné domy utrpeli škody. Okenné sklá rozbila už prvá vlna výbuchov. Oblasť je teraz uzavretá,“ povedal agentúre TASS jeden z miestnych ľudí.

Explózie muničných skladov nie sú v Rusku výnimočné. Naposledy vlani v máji horel sklad v Udmurtsku na východe európskej časti Ruska celý týždeň, kým sa ho podarilo s pomocou lietadiel a vrtuľníkov uhasiť. Aj v Ačinskom okrese armáda nasadila do hasenia požiaru vzdušné sily. Ačinský muničný sklad bol jedným z najstarších, ktoré ruská armáda zdedila zo sovietskych čias. Podľa pôvodných plánov mal byť zrušený do roku 2022.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #muničný sklad #Krasnojarsk