Johnson smeruje k tvrdému brexitu

Nové rokovania o brexitovej zmluve sa nechystajú, Británia pod vedením premiéra Borisa Johnsona smeruje k tvrdému brexitu bez dohody. Pre Johnsona je hlavným scenárom brexit bez dohody. S odvolaním sa na nemenované zdroje EÚ o tom informovali britské denníky Guardian a Daily Telegraph.

06.08.2019 17:15
boris johnson, británia Foto:
Britský premiér Boris Johnson.
debata (15)

Podľa diplomatov EÚ, ktorí rokovali s Johnsonovými vyslancami, britský premiér nemá v úmysle rokovať s EÚ o brexitovej zmluve. Úrad britského premiéra to poprel. Johnsonov hovorca podľa BBC uviedol, že premiér dúfa v zmenu postoja EÚ, ktorá odmieta zmeny v právne záväznej časti zmluvy. Ak však EÚ nezmení svoj postoj, Británia sa bude ďalej pripravovať na brexit bez dohody k 31. októbru.

"Je jasné, že Británia nemá iný plán. Nemá v úmysle rokovať, to by si vyžadovalo mať plán. Brexit bez dohody teraz vyzerá ako hlavný scenár vlády,“ citoval Guardian nemenovaného diplomata EÚ po jeho stretnutí s Davidom Frostom, hlavným poradcom britskej vlády pre Európu. Johnson viac ráz zdôraznil, že brexit bude k 31. októbru, či už s dohodou, alebo bez nej. Tvrdí, že je "pripravený rokovať v dobrej viere“, zároveň však zdôrazňuje, že tzv. írska poistka, ktorá má zabrániť vzniku viditeľnej hranice medzi Írskom a Severným Írskom, je pre neho neprijateľná a "nedemokratická“.

Doteraz však nepredložil návrh nejakého iného riešenia, ktoré by hrozbe zavedenia hraničných kontrol na ostrove zabránilo. Ani technologické riešenie, ktoré predtým spomínali stúpenci brexitu, do plánovaného termínu odchodu Británie z EÚ nemôže byť nachystané.

Nijaké nové rokovania medzi EÚ a Britániou o brexitovej zmluve nie sú naplánované. Podľa Guardianu to naznačuje, že Johnsonova vláda sa chystá na brexit bez dohody a zároveň na vnútrostranícky boj. Proeurópska časť vládnych konzervatívcov v snahe predísť katastrofe v podobe brexitu bez dohody totiž zvažuje, že sa spojí s opozíciou. Výsledkom by mohlo byť vyslovenie nedôvery premiérovi a predčasné voľby. Johnsonova menšinová vláda má po nedávnych doplňovacích voľbách v parlamente aj pri podpore malej severoírskej strany väčšinu len jedného hlasu.

Špekuluje sa však o tom, že Johnson po vyslovení nedôvery odmietne rezignovať. Samotný premiér v pondelok vyhlásil, že voľby sú posledná vec, ktorú by chcel. Jeho hovorca zas zdôraznil, že brexit 31. októbra bude "za akýchkoľvek okolností“, aj keby parlament hlasoval proti brexitu bez dohody a vyslovil premiérovi nedôveru. Návrh na vyslovenie nedôvery zo strany opozičných labouristov môže prísť už po parlamentnej prestávke v septembri.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Boris Johnson