El Paso otvára centrum na pomoc obyvateľom zasiahnutým streľbou

Mesto El Paso ležiace v americkom štáte Texas pri hranici s Mexikom, ktoré sa stále spamätáva zo sobotňajšej masovej streľby, sa rozhodlo otvoriť komunitné centrum na pomoc žialiacim obyvateľom, informovala v utorok agentúra AP.

06.08.2019 21:47
texas, el paso, Foto:
Ľudia v El Pase spomínajú na zavraždených pri teroristickom útoku.
debata (5)

Vedenie mesta v utorok oznámilo, že návštevníkom centra budú poskytované poradenské služby, pomoc pri cestovaní alebo aj prípadná finančná podpora. Šéf miestneho hasičského zboru Mario D'Agostino uviedol, že vítaný v ňom bude každý, kto potrebuje pomoc, aby sa s tragédiu dokázal vyrovnať.

Dvadsaťjedenročný muž identifikovaný ako Patrick Crusius zastrelil v sobotu v nákupnom centre Walmart v El Pase 22 ľudí a ďalších 24 zranil. Crusius je vo väzbe, čelí obvineniu z vraždy z priťažujúcimi okolnosťami a hrozí mu trest smrti. Do El Pasa pred svojím činom cestoval autom vyše desať hodín zo svojho rodného mesta ležiaceho pri texaskom Dallase.

Pred masakrou ešte zverejnil na internete rasistický a protiimigračný manifest. V ňom vyjadril nenávisť voči „hispánskej invázii“ do mesta El Paso a pochvalne sa vyjadril o nedávnych masakrách v dvoch novozélandských mešitách.

Jeho streľba si vyžiadala takmer toľko životov, ako je počet obetí vrážd, ktoré v El Pase zaznamenali za celý rok 2018.

El Paso má v stredu navštíviť aj americký prezident Donald Trump.

O 13 hodín po Crusiusovom čine sa v Spojených štátoch odohrala ďalšia streľba pred barom v meste Dayton v štáte Ohio, kde 24-ročný Connor Betts zabil deväť ľudí vrátane svojej sestry a 27 zranil.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Masaker v El Paso