Sýrske vládne sily dobyli strategicky významnú obec Arbaín na severozápade krajiny

Sýrske vládne sily dobyli obec Arbaín na severozápade Sýrie a priblížili sa k mestu Kafr Zíta, ktoré je v rukách vzbúrencov od roku 2012. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním sa na miestne médiá.

07.08.2019 11:08
debata (14)

Podľa sýrskych médií vládne jednotky dobyli Arbaín v noci na stredu po intenzívnych bojoch s militantmi napojenými na teroristickú sieť al-Káida.

Ľudskoprávna organizácia SOHR dobytie Arbaínu potvrdila a uviedla, že „vládne sily sú pred bránami“ Kafr Zíty, ktoré je jedným z najväčších miest v severnej časti provincie Hamá a leží na hraniciach provincie Idlib – poslednej veľkej bašty vzbúrencov proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Sýrske provládne sily v pondelok oznámili, že obnovujú ofenzívu na severozápade krajiny ovládanom vzbúrencami, ktorých obvinili z porušovania prímeria uzavretého vo štvrtok.

Boje v Sýrii si podľa SOHR od apríla vyžiadali životy 790 civilistov a takmer 2000 vojakov vrátane 900 bojovníkov verných režimu. Viac ako 400 000 ľudí bolo vnútorne vysídlených a v dôsledku bojov boli poškodené desiatky škôl a nemocníc.

Počas takmer 8,5 roka trvajúcej vojny v Sýrii prišlo o život viac ako 400 000 ľudí.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria