Bilancia bombového útoku v Kábule stúpla na 18 mŕtvych a 145 zranených

Osemnásť ľudí prišlo o život a ďalších 145 utrpelo zranenia pri stredajšom bombovom útoku pred budovou policajnej stanice v afganskom hlavnom meste Kábul. O novej bilancii informovalo ministerstvo zdravotníctva, pôvodné správy hovorili o 14 mŕtvych.

07.08.2019 13:38 , aktualizované: 15:54
Afghanistan / bombový útok / Foto: ,
Poškodené auto po explózii bomby v centre afganského mesta Kábul, 7. august 2019.
debata (1)

Námestník ministra vnútra spresnil, že medzi zranenými je 92 civilistov. K zodpovednosti za útok sa prihlásilo hnutie Taliban. Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid uviedol, že cieľom útoku bolo náborové stredisko „nepriateľa“.

Nálož bola umiestnená v automobile a samovražedný útočník ju odpálil, keď musel zastaviť na kontrolnom stanovišti pred policajnou stanicou. „Značný počet vojakov a policajtov bol zabitý alebo zranený,“ dodal Taliban.

Podľa videozáznamov zverejnených na sociálnych sieťach bolo po výbuchu počuť streľbu. Odpálenie samovražedného atentátnika a následné nasadenie strelcov je bežná taktika talibanských povstalcov, pripomína AFP.

Spojené štáty a militantné hnutie Taliban sa snažia dohodnúť na prímerí ešte pred afganskými prezidentskými voľbami, ktoré sú naplánované na 28. septembra. Mierová dohoda by mala ukončiť už 18 rokov trvajúcu vojnu v Afganistane, ktorá je najdlhšie prebiehajúcim konfliktom, aký kedy USA viedli v zahraničí.

Taliban v utorok pohrozil, že sa pokúsi prekaziť afganské prezidentské voľby a bude podnikať útoky na predvolebné zhromaždenia. Hnutie pritom varovalo Afgancov, aby sa na takýchto podujatiach radšej nezúčastňovali. Najmenej päť ľudí prišlo o život a sedem ďalších utrpelo zranenia v utorok v Kábule, po tom, ako bomba zasiahla vozidlo prevážajúce pracovníkov riaditeľstva protidrogovej jednotky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #Kábul #bombový útok