USA potvrdili demisiu svojho veľvyslanca v Rusku

Veľvyslanec Spojených štátov v Rusku Jon Huntsman podal demisiu, potvrdila v stredu americká ambasáda v Moskve. Informovala o tom agentúra TASS.

07.08.2019 15:39
Rusko / USA / Ambasádor / rezignácia / Jon... Foto: ,
Jon Huntsman
debata (28)

Podľa rezignačného listu, ktorý Huntsman zaslal americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, odstúpi z funkcie veľvyslanca 3. októbra.

Veľvyslanec zároveň vyzval, aby sa Rusko naďalej „zodpovedalo“ za svoje „správanie ohrozujúce“ Spojené štáty a ich spojencov. Poznamenal však, že Moskva a Washington majú „spoločné záujmy“, ktoré nemožno ignorovať.

Huntsman zdôraznil najmä potrebu „udržiavať kanály na dialóg o otázkach národného záujmu“, ako je boj proti terorizmu a zabezpečenie overiteľnej kontroly zbraní.

Huntsman bol vymenovaný za veľvyslanca Spojených štátov v Rusku v októbri 2017. Predtým bol veľvyslancom Spojených štátov v Singapure (1992 – 1993), guvernérom amerického štátu Utah (2005 – 2009) a americkým veľvyslancom v Číne (2009 – 2011).

V máji 2011 sa Huntsman uchádzal o nomináciu Republikánskej strany do prezidentských volieb, ale o šesť mesiacov neskôr odstúpil z boja a oficiálne podporil Mitta Romneyho, ktorého nakoniec porazil demokrat Barack Obama. Počas prezidentských volieb v roku 2012 Huntsman kritizoval Obamovu politiku obnovenia vzťahov medzi Washingtonom a Moskvou.

O demisii veľvyslanca informoval ešte v utorok denník Salt Lake Tribune, podľa ktorého Huntsman zvažuje kandidovať na post guvernéra štátu Utah. Ruské ministerstvo zahraničných vecí na medializované informácie reagovalo vyjadrením, že „toto je rozhodnutie administratívy vo Washingtone. Jeho výkon by sa preto mal posudzovať aj zo strany USA. Huntsman je profesionál. Domáca politická situácia v USA, bohužiaľ, neumožnila realizovať potenciál dvojstranných väzieb“.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #Rusko #USA #veľvyslanec #Jon Huntsman