Pakistan kvôli Kašmíru obmedzuje diplomatické vzťahy s Indiou

Pakistan obmedzí diplomatické i obchodné vzťahy s Indiou. Zdôvodnil to jednostranným rozhodnutím vlády v Dillí odobrať autonómny status indickej časti Kašmíru. Rozhodnutie bolo prijaté na dnešnom rokovaní pakistanského národného bezpečnostného výboru, ktorý sa konal v úrade premiéra Imrana Chána.

07.08.2019 16:51
debata (2)

Účastníci stretnutia, ktoré bolo za posledný týždeň už druhé, sa podľa vydaného tlačového vyhlásenia dohodli na znížení úrovne diplomatických vzťahov s Indiou, vyhostenie indického veľvyslanca z krajiny a odvolanie toho pakistanského z Dillí.

Pozastavené budú bilaterálne obchodné vzťahy s Indiou, prehodnotená bilaterálna dohoda a problém indickej časti Kašmíru prednesený v Bezpečnostnej rade OSN. Deň nezávislosti, ktorý pripadá na 14. august, bude oslavovaný ako deň solidarity s obyvateľmi Kašmíru a ich bojom za sebaurčenie.

Medzi účastníkmi boli okrem Chána i ministri zahraničia, obrany, školstva, vnútra či pre ľudské práva. Predseda vlády nariadil zaktivovať všetky diplomatické kanály, aby bol odhalený „brutálny indický rasistický režim“. Armáde potom nariadil, aby zostala v pohotovosti.

Indická vláda v pondelok zrušila ústavný článok, ktorý zaručoval čiastočnú autonómiu indickému štátu Džammú a Kašmír, ktorý susedí s pakistanskou časťou Kašmíru a ktorý obývajú hlavne moslimovia. Štát je stále odrezaný od zvyšku Indie, hliadkuje tam armáda a sú prerušené komunikačné kanály.

Pakistan už v utorok oznámil, že je odhodlaný riešiť vec v medzinárodných inštitúciách. Výhrady vyjadrila tiež Čína, ktorá kontroluje severnú časť Kašmíru.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #India #kašmír #diplomatické vzťahy #obchodné vzťahy