Johnson plánuje zmeny v udeľovaní britských víz, chce prilákať vedecké talenty

Britský premiér Boris Johnson zverejnil vo štvrtok plán na zrýchlenie procesu udeľovania víz pre "najbystrejších a najlepších" - snaží sa tak prilákať do krajiny po tzv. brexite špičkových vedcov z celého sveta.

08.08.2019 22:44
boris johnson, británia Foto:
Britský premiér Boris Johnson.
debata (20)

Zmena prisťahovaleckých pravidiel má povzbudiť elitných výskumníkov a špecialistov z oblasti vedy, inžinierstva a technológií, aby sa prisťahovali do Británie. V oznámení to uviedlo sídlo premiéra na londýnskej Downing Street 10, z ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

„Musíme podporovať nielen talenty, ktoré tu už máme, ale takisto musíme zaistiť, aby náš prisťahovalecký systém prilákal tie najlepšie mozgy z celého sveta,“ napísal Johnson v oznámení.

„Chcem, aby bolo Spojené kráľovstvo naďalej svetovou vedeckou superveľmocou, a keď vystúpime z EÚ, budeme podporovať vedu a výskum. Vedecká obec na to ani zďaleka nedoplatí, bude mať obrovskú príležitosť rozvíjať a vyvážať naše inovácie do celého sveta,“ dodal Johnson.

Nový premiér oznámil plán počas návštevy vedeckého centra v grófstve Oxfordshire v strednom Anglicku, ako aj vo videopríspevku na stránke Facebook Live.

Johnson prisľúbil, že bude presadzovať prisťahovalecký systém podobný austrálskemu, založenému na udeľovaní bodov, ktorým chce po brexite pritiahnuť vysoko kvalifikovaných pracovníkov.

Nový systém vypracuje britské ministerstvo vnútra a rezort obchodu „spoločne s vedeckou komunitou“.

Zavedenie tohto nového prisťahovaleckého systému je naplánované na koniec roka.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #víza #Brexit #Boris Johnson