Púť do Mekky sprevádza bojkot časti moslimov i technologické novinky

Viac než dva milióny moslimských veriacich začali v piatok na úsvite v saudskoarabskej Mekke výročnú púť hadždž, píšu svetové tlačové agentúry.

09.08.2019 11:35
Hadždž / Mekka / Saudská Arábia / púť / Foto: ,
Moslimskí veriaci zhromaždení okolo Kaaby, čiernej svätyne v tvare kocky počas veľkej tradičnej moslimskej púte hadždž v Mekke 8. augusta 2019.
debata (1)

Tisíce moslimov z rôznych krajín – od Austrálie až po Tanzániu – zdieľalo na sociálnej sieti Twitter hashtag #BoycottHajj, aby takto upozornili na politiku Saudskej Arábie, najmä na úlohu tejto krajiny vo vojne v Jemene, postoj k ľudským právam a zaobchádzanie so ženami.

„#boycotthajjj je pre moslimov dôležitou diskusiou. Ide o kritiku a priznanie existencie zverstiev, ktoré saudskoarabský režim pácha proti svojim vlastným moslimom,“ uviedla v tvíte lekárka z Nového Zélandu Mariam Parwaizová.

Britská moslimka Ella zasa vysvetlila, že účasť na púti je pre ňu nezlučiteľná so zásadou islamu postaviť sa nespravodlivosti. „Zastavuje ma zahraničná politika Saudskej Arábie a útlak v saudskoarabskej spoločnosti,“ uviedla 28-ročná britská vedkyňa pre agentúru Reuters.

Vláda v Rijáde vyzvala moslimov, aby sa sústredili na duchovnú stránku púte, nie na politiku. Nemenovaný saudskoarabský činiteľ odmietol bojkot ako „nemúdry“ a uviedol, že malý počet jeho podporovateľov ostro kontrastuje so skutočnosťou, že počet pútnikov každým rokom stúpa a jednotlivé krajiny preto žiadajú čoraz vyššie kvóty. Predstaviteľ Rijádu vyhlásil, že Saudská Arábia sa v súvislosti s Jemenom snaží nájsť „politické riešenia“ a samotné kráľovstvo zažíva „značné zmeny“ v oblasti práv žien.

Počas piatkového úvodného dňa hadždžu pútnici v saudskoarabskej Mekke v tamojšej Veľkej mešite sedemkrát krúžia okolo kvádrovitej stavby Kaaba. Neskôr sa zúčastnia aj na tradičných piatkových modlitbách.

Potom sa vydajú k pahorkom Safá a Marwa, pijú vodu zo studne Zamzam, absolvujú nočné bdenie pri hore Arafát, následne budú zbierať kamienky na planine Muzdálifa, ktoré potom použijú pri symbolickom kameňovaní Diabla v údolí Miná. Potom si pútnici oholia hlavy, prinesú zvieraciu obetu a zapoja sa do trojdňovej slávnosti Íd al-adhá.

Päťdňový hadždž, jeden z piatich pilierov islamu, musí absolvovať aspoň raz za život každý moslim, ktorý je telesne a duševne zdravý a má prostriedky na cestu do Mekky. Moslimovi, ktorý vykoná púť do Mekky, patrí titul hadždží.

Dejisko púte sa nachádza v úzkom údolí obklopenom skalnatým pohorím. Tento priestor sa každý rok mení na obrovský stanový tábor. Tento rok tam podľa saudskoarabských úradov postavili 350 000 klima­tizovaných stanov.

Ako informovala televízia CNN, tento rok budú mať pútnici prvýkrát k dispozícii aj vysokorýchlostné vlaky, ktoré ich prepravia z Mekky do Medíny s tromi zastávkami: v meste Džidda, na Medzinárodnom letisku kráľa Abdala Azíza a v Ekonomickom centre kráľa Abdalláha v meste Rábigh. Táto trať bola do prevádzky uvedená vlani v októbri, takže tento rok čelí náporu pútnikov prvýkrát.

Vysoký počet účastníkov púte predstavuje pre Saudskú Arábiu veľkú bezpečnostnú a logistickú výzvu. O bezpečnosť pútnikov sa starajú desiatky tisíce príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Tohtoročný hadždž sa odohráva v pozadí napätia v Perzskom zálive po sérii útokov na tankery, zostrelení dronov a obmedzení námornej dopravy. Rijád z útokov na obchodné lode obviňuje svojho regionálneho nepriateľa Irán, ktorý to však odmieta.

Napriek absencii diplomatických vzťahov medzi Iránom a Saudskou Arábiou aj tento rok sa na púť do Mekky chystá približne 88 550 iránskych pútnikov. Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch aj tentoraz sa saudskoarabské úrady veľmi usilovali zdôrazniť, že hadždž je náboženská udalosť, a snažili sa zabrániť jej spolitizovaniu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #púť do mekky #bojkot #hadždž ##boycotthajj