Kirgizský exprezident Atambajev ostáva vo väzbe

Súd v hlavnom meste Kirgizska rozhodol, že bývalý prezident tejto krajiny Almazbek Atambajev bude ponechaný vo vyšetrovacej väzbe po tom, ako sa pri druhom pokuse o zatknutie vzdal príslušníkom bezpečnostných zložiek. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra AFP.

09.08.2019 12:28
Sooronbaj Žeenbekov / Almazbek Atambajev /... Foto: ,
Na archívnej snímke z novembra 2017 Almazbek Atambajev (vpravo) spolu so súčasným kirgizským prezidentom Sooronbajom Žeenbekovom.
debata (2)

Hovorca príslušného okresného súdu v Biškeku uviedol, že na základe rozhodnutia vydaného vo štvrtok neskoro večer zostane Atambajev vo väzbe do 26. augusta. Nespomenul, akých obvinení sa vyšetrovacia väzba týka. Atambajev však v čase, keď bol vo funkcii prezidenta, ignoroval tri predvolania na policajný výsluch v súvislosti s prepustením známej postavy kirgizského podsvetia.

Prokuratúra vo štvrtok uviedla, že Atambajev vystupuje v celkove piatich kriminálnych kauzách. Kritici však tvrdia, že vyšetrovanie je politicky motivované.

Podľa predošlých informácií čelí Atambajev obvineniam z korupcie, nezákonného obohacovania sa a zneužitia právomoci verejného činiteľa v rokoch 2011–17, keď bol kirgizskou hlavou štátu.

Exprezident sa vzdal vo štvrtok bezpečnostným zložkám zasahujúcim už od stredy v jeho rezidencii neďaleko Biškeku, kde ho bránila veľká skupina jeho prívržencov. Vyvolané násilie si vyžiadalo desiatky zranených a jeden policajt zraneniam podľahol.

Vo štvrtok večer sa začali Atambajevovi podporovatelia zhromažďovať priamo v Biškeku, kde ich však bezpečnostné zložky rozohnali.

Kirgizsko – stredoázijská republika, ktorá prekonala za necelých 20 rokov dve revolúcie – je v dôsledku sporu medzi Atambajevom a súčasným prezidentom Sooronbajom Žeenbekovom na pokraji ďalšej krízy, uviedla AFP.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #väzba #kirgizsko #Almazbek Atambajev