Vlna ďalšieho násilia v Čade si vyžiadala najmenej 37 mŕtvych

Najmenej 37 ľudí zomrelo začiatkom týždňa pri najnovšej vlne násilností medzi arabskými pastiermi a roľníkov z kmeňa Ouaddai na východe Čadu. S odkazom na oznámenie čadského prezidenta o tom dnes informovala agentúra AFP. Prezident Idriss Déby Itno tiež vyhlásil, že násilie medzi týmito komunitami je celonárodným problémom.

09.08.2019 15:16
debata (1)

Podľa miestnej neziskovej organizácie násilnosti vypukli v pondelok, keď sa našlo telo mladej pastierky. Nález vyvolal strety medzi príslušníkmi jej komunity a ouaddaiskými roľníkmi pri ktorých zomreli najmenej traja ľudia.

V utorok násilnosti pokračovali v lokalite Chakoya, kde po sebe príslušníci oboch skupín strieľali útočnými zbraňami. Keď na miesto prišli bezpečnostné zložky, zaútočili ozbrojenci aj na nich. „Držitelia zbraní neváhali strieľať na poriadkové sily. Proti tým, ktorí nosia zbrane a zabíjajú ľudí, musíme viesť totálnu vojnu,“ povedal prezident. Dodal, že sa chystá na miesto násilností vypraviť osobne.

Región Ouaddai je dejiskom podobných stretov medzi týmito dvoma skupinami už niekoľko desaťročí. Rozbroje sa pritom často odohrávajú podľa podobného scenára. Stádo dromedárov, ktoré patria nomádskym pastierom, vtrhne na pole či záhradu obrábanú miestnym farmárom a kvôli tomu vznikne spor, ktorý často prejde do otvoreného stretu medzi oboma skupinami.

Násilnosti sa však podľa prezidenta v poslednej dobe rozširujú aj do regiónov, ktoré boli predtým pokojné. Vo vedľajšej oblasti Silá podľa prezidenta Itnoa od tohtoročného januára pri stretoch zomrelo 40 ľudí.

Konflikt medzi oboma etnikami prehlbuje aj čoraz väčšie sucho, ktoré pastierov núti hnať stáda do oblastí, kde hospodária poľnohospodári, tvrdí jeden z expertov, na ktorého sa odvoláva AFP.

Pri zatiaľ poslednej vlne násilností medzi oboma skupinami v Ouaddai zomrelo tento rok v máji 35 ľudí. Polícia vtedy zatkla v spojitosti s boji 30 ľudí. K obdobným konfliktom medzi poľnohospodármi a pastiermi dochádza aj v ďalších afrických krajinách, napríklad v Nigérii či Mali.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #násilnosti #Čad #Idriss Déby Itno