Lídri cyperských Grékov a Turkov si znovu sadli za rokovací stôl

Najvyšší predstavitelia cyperských Grékov a Turkov sa zišli v piatok v Nikózii v snahe oživiť viaznuce rokovania o znovuzjednotení ostrova. Ďalší postup sú pripravení vytýčiť v septembri na stretnutí s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom v New Yorku, oznámil hovorca misie OSN na Cypre, ktorého vyjadrenie priniesli tlačové agentúry DPA a AP.

09.08.2019 15:56
Cyprus / Gréci / Turci / mierové rozhovory / Foto: ,
Cyperský prezident Nicos Anastasiades (vľavo), námestníčka špeciálneho vyslanca OSN pre Cyprus Elizabeth Speharová (uprostred) a líder cyperských Turkov Mustafa Akinci (vpravo) počas mierových rozhovorov v nárazníkovej zóne OSN rozdelenej cyperskej metropoly Nikózia 9. augusta 2019.
debata (1)

Piatkové „súkromné“ rokovanie gréckocyperského prezidenta Nikosa Anastasiadisa s jeho náprotivkom z medzinárodne neuznanej republiky cyperských Turkov Mustafom Akincim zhodnotil hovorca ako „úprimné a konštruktívne“. Predstavitelia sa spolu rozprávali necelé štyri hodiny v zóne pod ochranou OSN.

Okrem stretnutia s Guterresom sa Anastasiadis a Akinci dohodli aj na pokračovaní diskusií s osobitnou splnomocnenkyňou OSN pre Cyprus Jane Hollovou-Luteovou s cieľom pripraviť rámec pre „štruktúrované a na výsledok orientované“ vyjednávanie. To by malo viesť k mierovej dohode „s vedomím naliehavosti“.

Cyprus bol rozdelený v roku 1974 po tureckej invázii, ktorú spustil prevrat na Cypre. Niekoľko mierových snáh o znovuzjednotenie ostrova zlyhalo. Posledné kolo rozhovorov sa skončilo v júli 2017.

Krajina vstúpila do Európskej únie v roku 2004, zákony Únie však platia len v južnej časti ostrova, ktorú má pod kontrolou medzinárodne uznaná vláda. Tzv. Severocyperskú tureckú republiku, ktorá sa rozprestiera v severnej časti ostrova, uznáva len Ankara.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rokovania #Cyprus #OSN #cyperskí Gréci #cyperskí Turci #znovuzjednotenie