Supertajfún Lekima udrel na Čínu, má už 18 obetí

Najmenej 18 ľudí zahynulo po tom, čo supertajfún Lekima zasiahol v sobotu skoro ráno juhovýchodnú časť Číny. Ďalších 16 osôb je nezvestných. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na čínske médiá. Supertajfún sprevádzaný vetrom dosahujúcim rýchlosť takmer 190 kilometrov za hodinu udrel na pevninu v meste Wenling v provincii Če-ťiang.

10.08.2019 08:06 , aktualizované: 12:40
Čína / tajfún / lejak / Foto: ,
Následky supertajfúnu Lekima v meste Ning-po v provincii Če-ťiang, 10. augusta 2019.
debata

V dôsledku silnej búrky sa zrútilo vyše 200 domov a ďalších 3200 ich bolo poškodených. Podľa čínskych médií úrady pred Tajfúnom evakuovali viac ako milión ľudí, z toho 253 000 v Šanghaji. Okrem toho bolo nevyhnutné zrušiť 2100 letov a pozastaviť prevádzku viacerých vlakov a trajektov.

Čína vydala v piatok v súvislosti s tajfúnom výstrahu červeného stupňa, ktorá je najvyššia v štvorstupňovom systéme varovania. V sobotu ráno ho však znížila na oranžový, keďže sa znížila rýchlosť vetra.

Tajfún už v piatok zasiahol severný cíp Taiwanu, kde deväť ľudí utrpelo zranenia, tisícky domácností dočasne pocítili výpadky elektriny a zrušených bolo viac ako 500 letov.

Vlani v septembri udrel na pevninskú Čínu tajfún Mangkhut a úrady pred ním evakuovali viac ako dva milióny ľudí. Mangkhut predtým vyčíňal v Hongkongu a Macau, pričom na severe Filipín si vyžiadal 59 ľudských životov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #tajfún #Lekima