Pri explózii cisterny v Tanzánii zomrelo najmenej 60 ľudí

Najmenej 60 ľudí dnes zomrelo a ďalších 70 bolo zranených po explózii cisterny s palivom na východe Tanzánie. V štátnej televízii to povedal hovorca vlády Hassan Abbasi. Je to jedno z najväčších nešťastí tohto druhu v krajine, uviedla agentúra AP. Nešťastie sa stalo v meste Morogoro zhruba 200 kilometrov západne od hlavného mesta Dár-es-Salám.

10.08.2019 10:59 , aktualizované: 16:11
Tanzánia cisterna výbuch mŕtvi zranení Foto: ,
Hasiči hasia požiar po výbuchu palivovej cisterny 10. augusta 2019 v meste Morogoro na východe Tanzánie.
debata (2)

Predstaviteľ miestnej polície Steven Kabwe pre televíziu Azam TV potvrdil, že záchranári z miesta výbuchu vyzdvihli 57 tiel. Dodal tiež, že pri výbuchu a následnom požiari paliva utrpeli desiatky ľudí popáleniny rôzneho stupňa.

Šéf miestnej polície Willbrod Mtafungwa uviedol, že keď cisterna havarovala, zbehlo sa k nej veľa ľudí, prevažne vodičov taxíkov s úmyslom odčerpať si do prinesených nádob palivo. Krátko na to cisterna explodovala, zrejme kvôli cigarete.

Nahrávky kolujúce po sociálnych sieťach ukazujú obhorené telá desiatok mladých mužov a spálené motocykle. Na záberoch pred explóziou je vidieť, že okolo cisterny sa zhromaždil dav, ktorý naberal palivo z kaluží.

Jeden zo svedkov nešťastia Daniel Ngog agentúre Reuters povedal, že oheň bol obrovský a záchrana obetí náročná. Oheň sa v mieste nehody rýchlo šíril. Sám videl, že sa podarilo zachrániť takmer sedem desiatok ľudí. Situácia bola veľmi vážna, zomrelo aj mnoho ľudí, ktorí sa nesnažili odčerpať si unikajúci benzín. Cisterna totiž havarovala v rušnej oblasti.

Podobné nešťastia, keď veľa ľudí zomrie pri krádeži paliva, nie sú vo východnej Afrike nijako vzácne, rovnako ako v ďalších častiach afrického kontinentu. Tento rok v máji zahynulo najmenej 55 ľudí pri výbuchu cisterny v Nigérii.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #cisterna #Tanzánia