Explózia a únik radiácie v Rusku mohli súvisieť s testom rakety na jadrový pohon

Americkí experti na jadrové technológie sa domnievajú, že explózia a následný únik radiácie v severnom Rusku mohli súvisieť s testovaním riadenej strely na jadrový pohon, o ktorej ešte minulý rok hovoril prezident Vladimir Putin. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že výbuch nastal pri skúške raketových motorov na kvapalné palivo.

10.08.2019 13:04
debata (63)

Pri štvrtkovom výbuchu podľa oznámenia ministerstva zomreli dvaja ľudia a ďalších šesť bolo zranených. Ruská štátna jadrová agentúra Rosatom v piatok oznámila, že zomrelo päť jej zamestnancov.

Hovorca mesta Severodvinsk, ktoré leží neďaleko testovacieho miesta, vo vyhlásení zverejnenom na internetových stránkach mesta uviedol, že vo štvrtok napoludnie bol zaznamenaný krátkodobý nárast radiácie. V piatok ale už vyhlásenie na stránkach nebolo.

Dvaja americkí experti nezávisle na sebe agentúre Reuters povedali, že pri výbuchu raketových motorov na tekuté palivo by k úniku radiácie nedošlo. Domnievajú sa teda, že výbuch a únik radiácie spôsobila nehoda pri testovaní jadrovej rakety.

„Explóziu raketového motora na tekuté palivá nesprevádza radiácia, a my vieme, že Rusko pracuje na nejakom druhu jadrového pohonu pre riadené strely,“ povedal Ankit Panda z Federácie amerických vedcov. Podobne sa vyjadril aj expert kalifornského Ústavu pre medzinárodné štúdiá Jeffrey Lewis. Ten uviedol, že na základe komerčných satelitných snímok a ďalších dát sa domnieva, že nehoda sa stala pri testovaní riadených striel s jadrovým pohonom.

Vysoko postavený úradník administratívy prezidenta Donalda Trumpa, ktorý si prial zostať v anonymite, nepotvrdil, ale ani nepoprel, že nešťastie na severe Ruska by mohlo súvisieť s jadrovou raketou. Vyjadril sa však veľmi skepticky k tomu, ako udalosť vysvetlila Moskva.

Putin pri minuloročnom prejave v ruskom parlamente vyhlásil, že Rusko úspešne vyskúšalo nový typ balistickej rakety na jadrový pohon. V prejave prezentoval aj široký register nových strategických zbraní, ktoré podľa neho žiadna iná armáda na svete nemá. Raketa na jadrový pohon podľa neho bola úspešne otestovaná koncom roka 2017, má neobmedzený dolet a odolá všetkým existujúcim aj budúcim systémom protiraketovej a protivzdušnej obrany.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #explózia #jadrové technológie