Finančník Epstein sa obesil vo väzenskej cele

Amerického finančníka Jeffreyho Epsteina, ktorý bol obvinený z pohlavného zneužívania maloletých, našli mŕtveho vo väzenskej cele v New Yorku. Informovala o tom v sobotu televízia NBC News.

10.08.2019 15:21 , aktualizované: 20:46
Jeffrey Epstein Foto: ,
Kresba znázorňujúca amerického finančníka Jeffreyho Epsteina (uprostred) obvineného z pohlavného zneužívania maloletých počas súdneho pojednávania v meste New York, 31. júla 2019.
debata (131)

Šesťdesiašesťroč­ného Epsteina našli obeseného o 06.30 h miestneho času (12.30 h SELČ) vo väzení na Manhattane, kde bol vo vyšetrovacej väzbe, uviedla NBC s odvolaním sa na informované zdroje. Podľa väzenskej správy išlo o „zrejmú samovraždu“. Pracovníci väznice sa Epsteina pokúsili oživiť a následne bol prevezený do miestnej nemocnice, kde ho oficiálne vyhlásili za mŕtveho.

V súvislosti s Epsteinovou smrťou sa objavili mnohé otázniky. Už 24. júla americké médiá totiž informovali, že Epstein sa zrejme pokúsil o samovraždu. Našli ho vtedy v jeho cele so zraneniami na krku, pričom bol len čiastočne pri vedomí.

Okolnosti smrti amerického finančníka začal skúmať americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). „Udalosť vyšetruje FBI,“ uviedla väzenská správa. FBI bude skúmať, či sa v newyorskom väzení dodržiavali opatrenia zaisťujúce bezpečnosť väzňov počas noci.

Agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaný zdroj oboznámený s celou záležitosťou však oznámila, že Epstein nebol vo väzbe objektom špeciálneho monitoringu, ktorý sa uplatňuje v prípade osôb s rizikom samovraždy.

Epsteinova tienistá minulosť

Finančníka zatkli 6. júla v Teterbore v štáte New Jersey po tom, ako sa vrátil súkromným lietadlom z Paríža. Epstein bol obvinený zo založenia kriminálnej siete, ktorá mu umožňovala pohlavne zneužívať desiatky neplnoletých dievčat. Najmladšie obete mali v tom čase len 14 rokov.

Podľa prokuratúry Epstein v rokoch 2002–2005 platil maloletým dievčatám za masáže a následne ich vo svojich domoch na Floride a v New Yorku pohlavne zneužíval. Epstein všetky obvinenia popieral a žiadal o prepustenie na kauciu, čo mu bolo zamietnuté. V prípade uznania viny mu hrozilo 45 rokov väzenia.

Tento známy finančník mal väzby na vysoko postavených predstaviteľov Spojených štátov vrátane súčasného šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa a bývalého prezidenta Billa Clintona.

Ešte v roku 2008 uzavrel prokurátor s Epsteinom kontroverznú dohodu o vine a treste. Finančník sa vtedy priznal, že pre svojich klientov zabezpečoval neplnoleté prostitútky, za čo strávil rok vo floridskom väzení.

131 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #USA #úmrtie #Jeffrey Epstein