Boje provládnych síl so separatistami v Adene si vyžiadali najmenej 40 obetí

V bojoch medzi provládnymi silami a separatistami v jemenskom meste Aden zahynulo doposiaľ najmenej 40 ľudí a ďalších minimálne 260 osôb utrpelo zranenia. Na základe predbežnej správy OSN o tom informovala agentúra AFP.

11.08.2019 08:53 , aktualizované: 13:56
Jemen / Aden / Foto: ,
Jemenskí separatisti v meste Aden, 10. augusta 2019.
debata (10)

„Od 8. augusta, keď boje v meste Aden vypukli, zahynuli alebo utrpeli zranenia desiatky civilistov. Predbežné správy naznačujú, že o život prišlo až 40 ľudí a ďalších 260 osôb utrpelo zranenia,“ uvádza sa vo vyhlásení OSN. Niektoré zdroje však uvádzajú, že boje v Adene si vyžiadali až 70 mŕtvych.

Boje v Adene sa začali 7.-8. augusta po tom, ako jeden zo separatistických politických vodcov vyzval na zvrhnutie vlády prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího. Ten sa zdržiava v susednej Saudskej Arábii od roku 2014, keď hlavné mesto krajiny Saná obsadili šiitskí povstalci.

Obsadenie Adenu separatistami, ktorých podporujú Spojené arabské emiráty, je vážnou hrozbou pre jednotu koalície vedenej Saudskou Arábiou, dosiaľ zameranej na boj proti Iránom podporovaným šiitským povstalcom — húsíom.

Protipovstalecká koalícia vedená Rijádom stojí za prezidentom Hádím, avšak jeden z jej členov, Spojené arabské emiráty, zároveň poskytuje podporu a výcvik separatistom. Tí sa usilujú o nezávislosť južného Jemenu, boli však súčasne dôležitou zložkou koalície proti húsíom.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Saudská Arábia #separatisti #Aden